Krimi

Strašia vás pri nákupoch falzifikáty značkových vecí? Toľko ich našli košickí colníci...

Colný úrad (CÚ) Košice zaistil za 11 mesiacov tohto roka 367 zásielok, z toho až 347 na pobočke Košice Pošta. Išlo prevažne o poštové zásielky s tovarom, u ktorého došlo k podozreniu, že ide o falzifikáty.

Ilustračný obrázok k článku Strašia vás pri nákupoch falzifikáty značkových vecí? Toľko ich našli košickí colníci...
Zdroj: Webnoviny.sk

„V troch najväčších prípadoch majitelia ochranných známok vyčíslili škodu na 9062 eur, 4000 eur a 2026 eur. Najdrahším zaisteným falzifikátom bola kabelka označená ako Chanel, pri ktorej škoda predstavuje 2000 eur. Najčastejšie bol zaisteným tovarom boli napodobeniny značiek Converse All Star, Nike, ADIDAS a Louis Vuitton,“ uviedla hovorkyňa CÚ Košice Natália Zadubanová.

Ako ďalej povedala, išlo prevažne o tovar z Číny. Za takýto priestupok môže fyzická osoba dostať pokutu do výšky 3319 eur a prepadnutie tovaru. Právnickej osobe alebo podnikateľovi, ktorý spáchal iný správny delikt opakovane vo väčšom rozsahu, možno uložiť pokutu až do výšky 132 775 eur a prepadnutie tovaru.

V prípade predajcu, ktorý predáva tovar, alebo poskytne služby s neoprávneným označením zhodným alebo zameniteľnými s ochrannou známkou iného hrozí mu trest odňatia slobody až na tri roky. Colný úrad podá trestné oznámenie na držiteľa tovaru v prípade, ak škoda vyčíslená oprávnenou osobou presiahne výšku 266 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM