Lenka Fedorová Rôzne

Košičan Rado (19) si splnil sen a zarába hraním hier: Na streame sa ma pýtajú aj či som panic a čo si dávam na vlasy!

Fanúšikovia jeho humor milujú, on im rád zlepšuje náladu svojimi komentármi či hrou. Rado sa však stretáva aj s otázkami, ktoré ho občas zaskočia. Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Košičan Rado (19) si splnil sen a zarába hraním hier: Na streame sa ma pýtajú aj či som panic a čo si dávam na vlasy!
Zdroj: Dnes24.sk

Počujete o tom prvýkrát? Streaming však nie je žiadnou novinkou. Medzi ľuďmi zatiaľ nie je tak rozšírený, avšak medzi mladými ľuďmi ide o veľmi obľúbený spôsob zábavy a oddychu. Streaming je totiž technológiou prenosu audiovizuálneho materiálu medzi zdrojom a koncovým užívateľom. Inak povedané, hráč môže hrať hru na PC, pričom prenos z tejto hry sprostredkúva ďalším ľuďom.

Košičan Radoslav Tóth má 19 rokov, no už teraz má svoju armádu fanúšikov. Jeho vtipné poznámky či komentáre zlepšujú náladu stovkám fanúšikom na streame. Hrá za najlepší tím na celej česko-slovenskej scéne. V rozhovore nám prezradil ako sa dostal k hraniu hier, akými otázkami ho fanúšikovia šokujú i to, čomu sa chce v budúcnosti venovať.

Ako si sa dopracoval k streamovaniu hier? Čo ťa k tomu viedlo?

Začal som hrať CSko v roku 2012, ale vtedy som ešte netušil, že sa to dá „vysielať“ aj pre ostatných, tak som si povedal, že to skúsim a niekedy v roku 2014 som sa dopracoval k mojim prvým číslam a mojim prvým divákom na streame. Viedlo ma k tomu to, že som rád bavil ľudí a chcel som sa podeliť o moje vedomosti o tej hre.

Aký postoj voči tomu zaujali tvoji rodičia? Podporovali ťa alebo boli voči tomu skôr skeptickí?

Skôr boli skeptickí. Otec bol úplne proti tomu, aby som sedel za počítačom, no časom, keď zistili, že sa z eSportu dá aj „žiť“, podpora z ich strany stúpala.

Kedy si začal hrať CS:GO? Začal si na tejto verzii, alebo si hral aj na starších (1.6 alebo Source)?

Hral som najprv Source, ale nie dlho, lebo prišlo na svet nové CSko a to CS:GO. Začal som s CSkom celkovo niekedy na začiatku roka 2012.

Spomínaš si ešte aké to bolo, keď si sa dostal na svoj prvý turnaj/lanku? Musel to byť zážitok hrať proti najlepším hráčom na scéne:)

Áno, bolo to na začiatku roka 2013 v košickej herni k-net a bol to strašný zážitok, keďže som hral proti hráčom, ktorí hrali za eSubu, nEophyte a podobné giganty česko-slovenskej scény. Síce sme prehrali strašným debaklom, ale za pokus a za zážitok to určite stálo :).

Aká je tvoja najobľúbenejšia postava z hier, ktoré si hral?

Určite nezabudnuteľný CJ z GTA San Andreas. Proste klasika. :D

Myslíš, že sa na Slovensku dá uživiť streamovaním?

Určite áno, ak sa streamer dostane do sŕdc ľudí a získa si ich svojou kreativitou, gameplayom a zábavou, ktorú na streame dokáže urobiť. Napríklad ako je restt, michaelaverage, fattypillow. To sú jasné príklady toho, že z eSportu a streamovania sa dá aj na tejto scéne zarobiť. To nehovorím o celosvetovej scéne kde sa pohybuje 10 násobne viac peňazí.

Ako vnímaš českú a slovenskú twitch scénu?

Nie je tu síce veľa streamerov, ale myslím si, že aj z toho malého počtu vieme vybrať ľudí, ktorí vedia vytvoriť zábavu pre divákov na celý večer.

Pamätáš si na nejakú vtipnú situáciu zo streamu, ktorá ťa najviac rozosmiala?

Každý stream je niečo, čo ma rozosmeje, hlavne, keď hrám s kamarátmi. Nie je stream, kde by som sa nesmial z niečoho. Hlavne, keď sa mi podarí spadnúť zo stoličky alebo dostať také nervy, že objednávam ešte v ten deň novú klávesnicu :D

Máš celkom veľkú základňu fanúšikov. Spoznávajú ťa ľudia na ulici?

Áno, určite sa stane, že pokukujú ľudia. Niektorí sa aj vyfotia, ale hlavne sú to mladí, ktorých zaujíma stream a celkovo hra CS:GO, keďže hrám za momentálne najlepší tím na Česko-slovenskej scéne.

S akými otázkami ťa najviac bombardujú? :)

Fúúú, tak hlavne otázky ohľadom samotného hrania, kedy sa pýtajú to, ako správne hrať, aké komponenty si majú ku PC kúpiť, hľadajú nejakú radu, ak sa im niečo stane z PC. Potom na streame sa nájdu aj otázky typu či som panic, čo si dávam na vlasy, kedy bude ďalší stream a tak ďalej. (smiech)

Venuješ svoj voľný čas aj iným záľubám? Kde v KE rád chodievaš?

Robil som 4 roky vzpieranie, ale nevenoval som sa tomu od leta minulého roka, keďže som mal zdravotné problémy, no opäť sa chcem dostať do nejakej tej fitness formy. Inak v Košiciach mám rád, keď s kamarátmi strávim piatkové večere niekde v klube, kde sa vytancujem, poprípade zaspievam, taktiež rád korčuľujem a rád som súčasťou všelijakých športových aktivít či už futbal atď.

Plánuješ sa streamovaniu venovať aj v budúcnosti? Aké máš plány?

Určite áno, keďže eSport a streamovanie ide stále hore. Určite chcem ísť na vysokú školu a uvidíme ako bude čas na stream, no veľmi ma motivuje budovanie väčšej a väčšej fanúšikovskej armády, pomáhanie ľuďom a možno niektorým spôsobovanie dobrej nálady, pretože práve niektorí hľadajú zlepšenie nálady práve na tom internete ;)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM