Michal Lendel Rôzne

Stretnutie biskupov východných katolíckych cirkví: Cirkev nesmie zaostávať v nových formách komunikácie...

V Košiciach sa na konferencii biskupov východných katolíckych cirkví debatovalo o aktuálnych výzvach, ktoré dnešný kultúrno–spoločenský kontext Európy stavia pred cirkev. Účastníci opätovne vyzdvihli aj akciu Pochod za život, ktorá prebehla ešte v septembri v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie biskupov východných katolíckych cirkví: Cirkev nesmie zaostávať v nových formách komunikácie...
Zdroj: TASR

Organizáciu 16. ročníka Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví sa zhostila košická gréckokatolícka eparchia. Ako uviedol jej hovorca Michal Hospodár, Košice ako Európske hlavné mesto kultúry hostilo stretnutie biskupov s hlavnou témou – evanjelizácia kultúry.

Hľadanie spôsobov ako preniesť kresťanskú kultúru do života súčasného človeka

„Keďže sme v roku 1150. výročia príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na naše územie a tiež v súvislosti práve s tým, že Košice majú titul EHMK, sa biskupi zamýšľali práve nad hlavnou témou stretnutia,“ dodal Hospodár. Zdôraznil, že kresťanská kultúra mala historický základ v misii Cyrila a Metoda. „Z tohto základu teraz chceme hľadať spôsoby, ako je možné preniesť túto kresťanskú kultúru aj do života súčasného človeka, ktorý žije, akoby žiadna platná pevná kultúra tu nebola,“ vyhlásil ďalej Hospodár.

Sekretár kongregácie východných cirkví Cyril Vasiľ zdôraznil, že pre v odkaze solúnskych bratov sú aj pre súčasnosť dôležité tri prvky kultúry – písmo, jazyk a výchova. „Aj dnes musíme hľadať formu reči, ktorá bude zrozumiteľná dnešnému človeku. Čo sa týka písma, dnes je dôležité vidieť, že od mladých ľudí sa očakáva elektronická gramotnosť a cirkev nemôže zaostávať v týchto nových formách komunikácie. No príprava ďalších nositeľov myšlienok je prirodzeným vyvrcholením tohto snaženia a evanjelizácie kultúry,“ povedal Vasiľ.

Vyzdvihnutie podujatia Pochodu za život

Košický eparchiálny biskup Milan Chautur zdôraznil, že do Košíc prišlo v ostatnom roku na kultúru viac finančných zdrojov, ako v predchádzajúcich sto rokoch dohromady. „Na cirkev z peňazí EHMK nešiel ani cent. Nestačí však len budovať, či rekonštruovať inštitúcie, treba ich aj naplniť obsahom,“ povedal. Opätovne vyzdvihol akciu Pochod za život, kde podľa neho výrazne zaznel odkaz toho, že ak sa ľudia masovo vyjadria za správnu myšlienku, môže to pre evanjelizáciu kultúry znamenať viac, ako čokoľvek iné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM