Lukáš Zavacký Kultúra

Študenti košickej školy sa vyznamenali: Prezentujú kópie fresiek svetoznámeho maliara!

Kópie fresiek vychýreného maliara, ktoré vytvorili študenti Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV), možno vidieť na výstave v priestoroch Enoteca Centro na Kováčskej ulici v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Študenti košickej školy sa vyznamenali: Prezentujú kópie fresiek svetoznámeho maliara!
Zdroj: TASR

„Keďže freska je jedna z najstarších maliarskych techník, aké ľudstvo pozná, verejnosti chceme ukázať jej krásu a dôležitosť v našej kultúre,“ uviedli organizátori výstavy Enoteca Centro fragmenty talianskych fresiek, Rosanna Báthoryová a Jozef Bodnár.

Na prehliadke, ktorá potrvá do 12. novembra, návštevník nájde prierez žiackych prác z odboru konzervátorstvo a reštaurátorstvo – maliarske techniky. V rámci nej dominujú kópie Michelangelových fresiek, ktoré geniálny umelec zhotovil na zákazku pre Vatikán v Sixtínskej kaplnke.

Košická ŠÚV je jediná stredná škola na Slovensku, ktorá vyučuje technológiu nástennej maľby, a to v predmete technologická kó­pia.

„Reštaurovať fresku je veľmi náročné. Umelec musí byť maximálne disciplinovaný, aby do diela nevniesol vlastnú predstavu danej maľby. V povolaní reštaurátora je dôležité udržať svoju kreativitu na uzde, z čoho vyplýva, že autenticita originálu by nemala byť narušená,“ skonštatovala R. Báthoryová.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM