Lenka Fedorová Rôzne

Mladí košickí umelci: Aha, aké vzácne diela majú v rukách!

Študenti úžitkového výtvarníctva sa o prax počas štúdia báť nemusia. Vzácne artefakty reštaurujú ako profíci.

Ilustračný obrázok k článku Mladí košickí umelci: Aha, aké vzácne diela majú v rukách!
Zdroj: TASR

Študenti strednej školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach majú zlaté ruky. Prechádzajú nimi totiž vzácne historické artefakty. Škola spolupracuje s Východoslovenským múzeom v Košiciach, ako aj s viacerými farnosťami.

Momentálne reštaurujú ikonu z 20. storočia

Pedagóg Rudolf Lacko má na starosti reštaurátorskú a konzervátorskú prax. „V 3. a 4. ročníku pracujeme na skutočných historických artefaktoch, ktoré máme požičané z múzeí alebo farských úradov,“ priblížil Lacko a ďalej uviedol, že momentálne reštaurujú ikonu zo začiatku 20. storočia, ktorá pochádza z gréckokatolíckeho chrámu vo Svidníku.

„Je to olejomaľba na plátne. Je tam sondážny prieskum, čistenie, odstraňovanie starých stmavnutých lakov. Ak sú nejaké premaľby, tak odstraňovanie premalieb, spevňovanie, keď niečo opadáva. Máme to nažehlené na novom plátne, je tam nový podrám. Momentálne je to v takej fáze, že chýbajúce časti sú už vytmelené a bude sa retušovať, čiže farebne sceľovať ten originál.“

Riaditeľka sa o uplatnenie absolventov nebojí

„Reštaurovali sme napríklad obrazy, ktoré boli z košického divadla ešte predtým než vyhorelo. Boli to také ovály, ktoré sme opravovali v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach. Pracovali sme napríklad aj na zaujímavom ráme zo zrkadla, ktorý bol tiež unikátny,“ povedal Lacko.

Riaditeľka školy Petra Gáborová sa o uplatnenie ich absolventov vôbec nebojí. „Každý odbor je niečím špecifický. Reštaurátorstvo má svoje zvláštnosti. Tento odbor je úzko naviazaný na spoluprácu s praxou, čomu sme veľmi radi. Žiaci pracujú na reálnych artefaktoch. Spolupráca sa stále rozvíja a potreba je aj do budúcna. Nebojíme sa preto o uplatnenie týchto absolventov. Sami vidia, ako to reálne funguje. To dielo reštaurujú od začiatku, prejdú si jednotlivými technologickými procesmi a vidia výsledok svojej práce,“ uviedla riaditeľka.

Stretávajú sa s pozitívnou spätnou väzbou

Rokmi si vybudovali spoluprácu s rôznymi inštitúciami. Podľa Gáborovej už klientov ani nehľadajú, pretože im prichádzajú stále noví. Oslovujú ich sami. Keď zreštaurujú nejaké dielo, stretávajú sa s pozitívnymi ohlasmi. „Je to vždy pod dohľadom našich pedagógov, ktorí sú odborníci na to, lebo žiaci nemôžu samostatne reštaurovať takéto diela. Pre žiakov je to príležitosť, že sa dostanú na pôde školy k takejto práci. Spätná väzba od vlastníkov artefaktov je určite pozitívna. Nevidia rozdiel medzi profesionálnym výstupom a tým, ktorý vieme ako škola poskytnúť.“

Študenti ŠÚV sa podieľali i na skrášlení priestorov Nemocnice v Košiciach – Šaci. „Na poliklinike sme robili výzdobu, maľovanie stien vstupných priestorov. Mali by sme maľovať i ďalšie priestory,“ priblížila Gáborová.

Uplatňujú sa aj v zahraničí

Absolventi podľa riaditeľky nachádzajú uplatnenie nielen na Slovensku, ale rovnako i v zahraničí. Škola počas svojej 46-ročnej histórie vychovala už viac ako 2000 absolventov. „Uplatňujú sa v celej Európe. Tým, že idú študovať do Bratislavy, Prahy alebo do zahraničia, pokračujú vo svojej tvorbe tam. Máme absolventov napríklad i v poľskom Krakove. Absolventi majú grafické štúdia, fotografické ateliéry, prípadne sa venujú reštaurovaniu, scénografii alebo ďalším odborom. Často sa uplatňujú aj v pedagogickej praxi. Idú ďalej študovať pedagogické smery alebo študujú teóriu umenia a dizajnu,“ uviedla Gáborová.

Na záver dodala, že z komornej školy, v ktorej učilo 16 – 17 učiteľov, sa rokmi vypracovali na školu so 63 pedagógmi a 350 žiakmi. Ponúkajú štúdium v deviatich odboroch a pripravujú desiaty. Najväčší záujem je o štúdium v odbore dizajn so zameraním na grafický a priestorový dizajn. Tesne za ním je fotografický dizajn.

Môže vás zaujímať:

Originálna košická premiéra: Mládeži neprístupné Grófky vás pobavia dávkou pikantného humoru!

Košický pedagóg Marián Glaubic (65) ocenený ministrom: Ku svojej škole mám citový vzťah

Ich dlhoročné úsilie neušlo pozornosti: Veľká pocta pre košických učiteľov, ocenil ich sám minister!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM