Webnoviny - Rôzne

Štvrtok je posledný deň na vyrovnanie zúčtovania

Na vyrovnanie nedoplatkov a preplatkov z ročného zúčtovania zdravotného poistenia majú platitelia poistného a zdravotné poisťovne už iba jeden deň.

(WEBNOVINY) – Štvrtok, 30. júna, je totiž konečný termín na splnenie si týchto povinností. Platia sa však iba tie úhrady, ktoré sú vyššie ako tri eurá. Za omeškanie pritom hrozia sankcie.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Radoslava Miklášová, poisťovňa je povinná oznámiť úradu pre dohľad všetkých, ktorí neuhradia nedoplatok riadne a včas. „Za nesplnenú povinnosť im môže úrad uložiť pokutu, v prípade poistencov do výšky 165 eur a v prípade platiteľov do výšky 3 319 eur. Pri každom porušení povinnosti úrad zvažuje závažnosť, čas trvania a dôsledky nesplnenia povinnosti,“ dodala Miklášová.

V prípade neuhradenia nedoplatku z ročného zúčtovania riadne a včas, môže zdravotná poisťovňa podať na úrad pre dohľad návrh na vydanie platobného výmeru, pričom si okrem dlžného poistného môže uplatniť aj úrok z omeškania. Ďalšou možnosťou vymáhania nedoplatku je podľa Miklášovej aj vydanie výkazu nedoplatkov.

Sankcie však v prípade nedodržania zákona hrozia aj samotným poisťovniam. Ak v zákonom stanovenom termíne neuhradia preplatok, ktorý dosiahol sumu aspoň 3 eurá, poistenec či platiteľ sa môže obrátiť na úrad pre dohľad. „Ak sa potvrdí, že zdravotná poisťovňa si nesplnila povinnosť, úrad ju môže sankcionovať v zmysle zákona,“ povedala Miklášová.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia sa tento rok podávalo v rovnakom termíne ako daňové priznanie, teda do konca marca. Ministerstvo zdravotníctva SR opäť neposunulo termín stanovený v zákone o zdravotnom poistení na koniec júna.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM