Lukáš Zavacký Správy

Súboj robotov na FOTKÁCH: Košickí študenti medzi elitou!

Pred pár rokmi sci-fi, dnes úplne normálna vec, teda najmä pre nastupujúcu generáciu. Študenti museli robotov sami postaviť, to však bol iba začiatok... Presvedčte sa.

Ilustračný obrázok k článku Súboj robotov na FOTKÁCH: Košickí študenti medzi elitou!
Zdroj: TASR

Súťaž Robotický battle na Alejovej (RBA) sa uskutočnila v košickom gymnáziu na Alejovej ulici. Zapojilo sa do nej 66 družstiev z celého Slovenska, ktoré predviedli 80 rôznych robotických modelov. Triumfovali i žiaci z nášho mesta.

Súťaž sme začali organizovať asi pred siedmimi rokmi spolu s mojimi kamarátmi, keď sme boli študenti na tejto škole. Navštevovali sme rôzne robotické súťaže a mali sme nejaké veci, ktoré sme chceli zlepšiť alebo ktoré sa nám nepáčili a zároveň sme mali chuť spraviť nejaký vlastný projekt, tak sme sa rozhodli do toho ísť,“ uviedol organizátor podujatia Peter Kovács, ktorý v súčasnosti študuje informatiku na Matematicko–fyzikálnej fakulte Karlovej univerzity v Prahe.

Vyše 150 žiakov základných a stredných škôl súťažilo v troch kategóriách. „Je to racing – preteky robotických áut. Súťažiaci sa predpoludním kvalifikovali samostatnou jazdou. Popoludní sa podľa získaného času zoradili a jazdili po 12 áut na jednej trati. Potom to bol vlastný model, kde bolo úlohou vytvoriť niečo kreatívne, čo zaujme porotu. Poslednou je robotická výzva, kde sa snažia vytvoriť nejakú úlohu, ktorú dostanú vopred a snažia sa prísť na čo najlepšie riešenie,“ priblížil.

So svojimi modelmi súťažili stredoškoláci, ale i žiaci základných škôl. „Aj malé deti vedia vymyslieť veľa zaujímavého. Samozrejme, častejšie zvíťazia starší, ale naša súťaž si dala za osobný cieľ, že bude podporovať začiatočníkov. Snažíme sa im vyhovieť, aby si čo najviac zajazdili a zabavili sa,“ povedal organizátor súťaže.

Cieľom RBA je zdokonaliť deti a motivovať ich, aby sa venovali robotike. „Podľa nás je to zaujímavé a veľmi dobrý spôsob, ako sa zlepšiť nielen v samotnej robotike, ale i v prezentačných schopnostiach a strategickom myslení. Ak sa chcú neskôr uplatniť v IT sektore, tak im to určite pomôže,“ dodal P. Kovács.

V kategórii robotická výzva zvíťazili študenti Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. S vlastným modelom, robotickou rukou vyhralo družstvo zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. V pretekoch robotických áut boli udelené v jednotlivých podkategóriách štyri prvé miesta. Jedno z nich si odniesli študenti Strednej odbornej školy Ostrovského v Košiciach, dve získali tímy z Nadácie Talentum Casoviensis z Košíc a prví skončili aj študenti Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej.

Môže vás zaujímať:

Robotický battle v Košiciach
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM