Monika Földešiová Kultúra

Svetový deň sprievodcov CR prináša Košičanom zaujímavé akcie

V rámci osláv Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu predstavia Košičanom aj návštevníkom Košíc počas tohto víkendu (19. a 20. 2.) zaujímavé zákutia Košíc a príbehy budov v centre mesta. Oslavy organizuje košická samospráva spolu s organizáciou K

„Pripravili sme bezplatné prehliadky mesta, ktoré sa začnú dnes o 14. hodine pred Návštevníckym centrom Košice na Hlavnej ulici. Na výber bude päť prehliadok, ktoré sú spojené s odborným výkladom od profesionálnych sprievodcov cestovného ruchu. Ide o Dolnú bránu a Historickú radnicu, Miklušovu väznicu a Rodošto, Hlavnú ulicu – najkrajšie skvosty Košíc, alebo centrum mesta a galériu,“ priblížila program výkonná riaditeľka Košice – Turizmus Iveta Niňajová.
Sobotňajší program bude pokračovať sprístupnením aj dlhodobo neprístupného Jakabovho paláca. Nedeľné oslavy začnú tiež pred Návštevníckym centrom o 10. h, pričom budú na výber dve prehliadky, a to Dolná brána a Historická radnica, ako aj Miklušova väznica a Rodošto. Marta Szentirmaiová priblíži príbeh Dolnej brány, ktorá bola súčasťou opevnenia mesta a Historickej radnice. Tá v súčasnosti slúži ako reprezentačný priestor primátora a bežne nie je prístupná verejnosti.
Viaceré z prezentovaných prehliadok budú v ponuke aj hokejovým fanúšikom počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa budú konať v Košiciach na prelome apríla a mája. „Návštevníci hokejových Košíc uvítajú aj poldňový výlet do Tokaja na ochutnávku vína či jednodňový výlet na UNESCO pamiatky Spiša a Gemera,“ doplnila Niňajová.
Oslavy dňa sprievodcov prinesú rôzne prehliadky do 13 miest na Slovensku. Okrem Košíc sú to napr. aj Bratislava, Levoča, Martin, Bardejov či Skalica. V Liptovskom Mikuláši sa prehliadka centra mesta uskutoční vo štvrtok 24. februára.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM