Rôzne

Tak na túto špecialitu z Poproča môžu byť hrdí: Počuli ste už o pečení Ondrejovského cukru?

Tiež patríte k tej časti populácie, ktorá si dokáže vychutnať sladké špeciality? Tak vedzte, že obec Poproč pozná recept na jednu z nich. A práve dnešný deň patrí príprave tradičnej pochúťky, ktorá je chuťou podobná poľským cukríkom krovky.

Ilustračný obrázok k článku Tak na túto špecialitu z Poproča môžu byť hrdí: Počuli ste už o pečení Ondrejovského cukru?
Zdroj: TASR

Obyvatelia dediny Poproč v okrese Košice okolie dodržiavajú starú tradíciu, keď vždy na Ondreja pripravujú miestnu špecialitu, tzv. pečený cukor. Túto cukrovinku v obci robili aj dnes, a to v domácnostiach, ale aj v rámci spoločenskej akcie v Miestnom kultúrnom stredisku.

Je to miestna špecialita a jej príprava je tu živou tradíciou, na čo sme hrdí. Nevieme o tom, že by sa to robilo niekde inde na Slovensku,“ uviedla za organizátora Jana Ďuricová Žakarovská. Zvláštnosťou tejto sladkej dobroty je, že sa musí za stáleho miešania dlho variť. Je to zároveň príležitosť k stretnutiu rodiny alebo známych, ktorí sa pri miešaní striedajú.

„Základ je cukor, mlieko, maslo, to sa varí hodinu – hodinu a pol, kým sa tekutina neodparí. K tomu sa, samozrejme, pridajú rôzne ingrediencie, ako rum, kakao, oriešky, kto, čo chce. A preto sa to volá pečenie, lebo sa tá hustá masa, ktorá ostane, vyleje na maslom vymastený plech alebo pekáč, ktorý sa dá rýchlo schladiť vonku, najlepšie do snehu,“ objasnila recept Ďuricová Žakarovská. Hmota sa následne nakrája na malé kúsky a môže sa konzumovať.

Na „Pečení Ondrejovského cukru“ spojenom s ochutnávkou tradičných jedál sa dnes popoludní v kultúrnom stredisku v Poproči zišlo vyše 100 ľudí. Program dopĺňali divadelnými scénkami z histórie Ondrejovania a pečenia cukru členky miestneho folklórneho súboru Fortuna.

Pečenie Ondrejovského cukru
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM