Kultúra

Takí boli naši dedovia: Vďaka unikátnym materiálom spoznáme osudy Košičanov počas vojny

Košičania a návštevníci mesta budú mať možnosť spoznať osudy obyvateľov košického regiónu, ktorým do života pred 100 rokmi vstúpila 1. svetová vojna. Východoslovenské múzeum totiž pripravuje k nadchádzajúcemu výročiu výstavu s názvom "Takí boli naši dedovia. Naši predkovia v 1. svetovej vojne".

Ilustračný obrázok k článku Takí boli naši dedovia: Vďaka unikátnym materiálom spoznáme osudy Košičanov počas vojny
Zdroj: TASR

Múzeum sa už od minulého roka obracia na občanov s výzvou poskytnutia alebo zapožičania fotografií, prípadne aj iných osobných dokumentov ich predkov, ktorí bojovali v prvej svetovej vojne. „Na výstave chceme použiť predovšetkým fotografie, rodné listy, denníky, vyznamenania alebo iné dokumenty obyvateľov, viažuce sa k vojne. Do tejto chvíle sa nám podarilo zhromaždiť predmety od takmer 60 ľudí z celého Košického kraja,“ uviedol odborný pracovník VSM Dušan Béreš.

Vernisáž výstavy by mala byť na konci júna, kedy uplynie 100 rokov od sarajevského atentátu na rakúskeho arcivojvodu Františka Ferdinanda. Svetový konflikt, ktorý vypukol 28. júla 1914 a trval do 11. novembra 1918, veľkou mierou ovplyvnil politický, hospodársky, sociálny a kultúrny život. Výstava má aj prostredníctvom získaných materiálov priblížiť čo najviac životných osudov obyvateľov v košickom regióne, ktorí bojovali v tejto vojne.

Záujemcovia o spoluprácu s VSM na príprave výstavy sa môžu obrátiť emailom na adresu: dusan.beres@vsmuzeum.sk alebo telefonicky na číslo 055/622 36 95.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM