Lenka Fedorová Šport

Taneční vicemajstri sveta z Košíc: Manželia Bérešovci prezradili recept na úspech!

Na Majstrovstvách sveta v Košiciach obsadili vynikajúcu druhú priečku a začali tak písať novú históriu tanca na Slovensku. V rozhovore prezradili aj či si v súkromí nelezú na nervy a aký je ich recept na úspech.

Ilustračný obrázok k článku Taneční vicemajstri sveta z Košíc: Manželia Bérešovci prezradili recept na úspech!
Zdroj: Dance foto

Manželia Miriam a František Bérešovci na posledné Majstrovstvá sveta tak skoro nezabudnú. Tie sa na Slovensku konali po 16 rokoch a manželia si v kategórii Senior II Lat zo 77 súťažných párov vytancovali excelentnú druhú priečku. O tom ako hodnotia svoj úspech, čo všetko je za tým i ako plánujú tráviť leto sme sa porozprávali so sympatickým párom z Košíc.

V prvom rade gratulujem k úspechu na Majstrovstvách sveta v Košiciach. Ako sa vám tancovalo pred domácim publikom?

Miriam: Ďakujeme za gratuláciu. Tancovalo sa nám fantasticky a sme radi, že sme potešili našich domácich fanúšikov.

František: Tancovať pred domácim publikom, rodinou a priateľmi je vždy náročné. Navyše ak sa jedná o majstrovstvá sveta, ktoré sú vždy vrcholom sezóny v tanečnom športe. Publikum bolo ale výborné a preto sme nepociťovali väčšiu nervozitu počas samotnej súťaže.

Váš úspech zatriasol nielen Košicami, ale aj celým Slovenskom.Man Aké boli vaše ambície pred súťažou?

Miriam: Na tejto súťaži tancovalo spolu 5 tanečných párov zo Slovenska, no nám jediným sa podarilo prebojovať do ďalších kôl a nakoniec až do finále. Cieľom bolo postaviť sa na bedňu čo najvyššie.

František: Nakoniec to bolo striebro pre Slovensko a cieľ splnený.

Plánujete si po súťaži oddýchnuť alebo pokračujete v trénovaní? Ako budete tráviť leto?

František: Po takto náročnej súťaži je oddych veľmi dôležitý a potrebný, no neznamená to, že prestaneme úplne trénovať. Tanec je koordinačný šport a pri dlhšej prestávke je potom ťažké sa dostať do optimálnej formy. Koncom leta nás čaká ďalšia významná súťaž a to Granslam v Nemecku, na ktorú sa už začíname pomaly pripravovať.

Miriam: Na leto sa už veľmi tešíme a okrem spomínaných tréningov si určite nájdeme čas vycestovať na pár dní k moru. Keďže počas roka máme veľmi málo voľného času, dúfam, že si nájdeme čas aj na našich priateľov a rodinu.

Pre mnohých mladých tanečníkov ste vzorom. Aký je váš recept na úspech?

Miriam: Šport, ktorému sa venujete musíte v prvom rade milovať a niekedy mu obetovať aj všetku energiu a čas. Je veľmi dôležité si vytýčiť cieľ a ísť za ním. Nie je to tak iba v športe, ale aj v samotnom živote, ako v osobnom tak aj pracovnom.

František: Teší nás, že sme vzorom pre slovenských tanečníkov a veríme, že naše výsledky budú pre nich o to väčšou motiváciou. Dôležitá je pravidelnosť a vytrvalosť v každej činnosti, ktorej sa venujete, či je to vrcholový šport alebo aj rekreačný šport alebo koníček. Ak sa nám nedarí alebo nechce trénovať, práve vtedy sa zatneme a ideme za svojím cieľom. Za každým dobrým výsledkom každého športovca je obrovská drina a odriekanie. Ale každé úsilie sa skôr či neskôr prejaví vo forme úspechu.

Okrem tanečného páru ste aj manželia. Neleziete si v súkromí na nervy, keďže spolu trávite veľa času? :)

František: Nie :)

Miriam: Všetok svoj voľný čas sme podriadili činnosti, pri ktorej sme neustále spolu a preto sme sa museli naučiť neprenášať svoje súkromné problémy do tanca a naopak. Samozrejme, nie je to vždy ľahké ustrážiť si svoje emócie, hlavne tesne pred dôležitými súťažami. Ale po tréningu sme takí unavení, že na prípadné nezhody už nemáme energiu a ani chuť. :)

Čo robíte ak netancujete? Zostáva vám popri trénovaní aj čas na koníčky?

František: Tanec berieme vždy ako naše hobby, pretože obaja máme svoje profesijné životy a na ostatné koníčky jednoducho nie je čas.

Miriam: Cez víkendy predsa len trošku relaxujeme v záhradke, ja pri kvietkoch a stromčekoch a Ferko pri svojom trávniku. :)

Ako dlho sa už spolu venujete tancu? V ktorej disciplíne sa cítite najlepšie?

Miriam: Obaja tancujeme od malička ale spolu tancujeme už viac ako 15 rokov. Preferujeme latinskoamerické tance, ktoré milujeme.

František: Počas našej tanečnej kariéry sme sa venovali aj štardandným tancom, v ktorých máme vytancovanú rovnako najvyššiu výkonnostnú triedu, ale v súčasnosti sa špecializujeme iba na spomínané latinskoameric­ké tance.

Ak by sme sa vrátili k vašim začiatkom, kedy vás prepadla myšlienka stať sa tanečníkmi?

Miriam: Ako dieťa som to neriešila a dnes je ťažké si spomenúť na moment, kedy ma prepadla myšlienka stať sa tanečníčkou, keďže tancu sa venujem skoro celý svoj život.

František: Ja sa tancu venujem od svojich 6 rokov a tanec rástol, takpovediac, so mnou, preto si myslím, že tanečníkom som sa stal práve vtedy.

Ak by ste sa mohli vrátiť v čase. Rozhodli by ste sa opäť pre tanec?

František: Určite áno. A odporúčam ho všetkým, ktorí ho ešte neobjavili.

Miriam: Ako som spomínala, tanec milujem a som rada, že som mala možnosť si vybrať práve tento šport.

Aké sú vaše ďalšie ciele a plány do budúcna?

Miriam: Priniesť zlatú medailu z majstrovstiev sveta na Slovensko :)

František: Tento rok sa nám splnil cieľ dostať sa na prvé miesto vo svetovom rebríčku plus strieborná medaila z majstrovstiev sveta. No a ostáva už len titul majster sveta ! :)

Manželia Bérešovci v zápale tanca
3
Galéria
Zdroj: Marek Eštočin Photography
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM