Alexandra Kolínská Správy

Táto mašina potiahne vagóny RegioJetu: Do Košíc bude jazdiť najmodernejšia lokomotíva v Európe!

Vlaky RegioJet už o pár dní začnú premávať aj po slovenských železniciach. Jednou z cieľových staníc sú aj Košice. Spoločnosť RegioJet predstavila nový typ lokomotívy, ktorý bude jazdiť i u nás.

Ilustračný obrázok k článku Táto mašina potiahne vagóny RegioJetu: Do Košíc bude jazdiť najmodernejšia lokomotíva v Európe!
Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť RegioJet na hlavnej stanici v Prahe, oficiálne predstavila svoj najnovší prírastok do vlakovej flotily pod firemnými farbami – viacsystémovú lokomotívu Vectron od firmy Siemens. RegioJet sa stáva prvým vlakovým dopravcom v Európe, ktorý bude využívať tento typ lokomotívy pre pravidelnú osobnú dopravu.

„Tieto najmodernejšie lokomotívy v Európe budú jazdiť najprv na trase Praha – Ostrava. Od nového cestovného poriadku, čiže od 14. decembra, na našej novej trase Bratislava – Žilina – Košice,“ hovorí Radim Jančura, majiteľ spoločnosti Stadent Agency, do ktorej patrí aj RegioJet a dodáva: „Vybrali sme si lokomotívy Vectron, pretože splnili naše technické požiadavky, predovšetkým na zabezpečovacie zariadenie a viacsystémovosť.“

„Vectron môže ísť až 200 kilometrov za hodinu a dosahuje výkon 6,4 MW. Sila a univerzálnosť zaručuje zákazníkovi potrebnú rýchlosť i nasadenie v rôznych napäťových systémoch,“ upresňuje Roman Köksal, riaditeľ divízie Mobility spoločnosti Siemens.

Lokomotívy typu Vectron sú schválené v mnohých európskych krajinách vrátane Českej republiky a Slovenska. „Toto elektrické ťažné zariadenie sa pýši aj tým, že ako prvý na svete splnilo normy TSI pre interoperabilitu vysokorýchlostné železnice a vďaka svojej modulárnej konštrukcii je možné lokomotívu v budúcnosti ľahko doplniť pre prevádzku v ďalších krajinách,“ informuje stránka RegioJet.

Rakúska spoločnosť European Locomotive Leasing GmbH (ELL) má so spoločnosťou Siemens uzatvorenú rámcovú zmluvu na dodávku až 50 lokomotív Vectron. Objednané lokomotívy Vectron môžu byť nasadené nielen v osobnej, ale aj v nákladnej doprave. Okrem národného zabezpečovania sú vybavené aj európskym zabezpečovačom ETCS v súlade s požiadavkami európskych smerníc pre medzinárodnú prevádzku.

Vlaky RegioJet boli už odskúšané na slovenských železniciach. O tom, ake štandardy ponúka sa viac dočítate TU.

Foto: RegioJet

RegioJet potiahne nová mašina Vectron
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM