Správy

Technické múzeum odmieta, že by rádioaktívne žiariče škodili zdraviu ľudí

Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach reaguje na informácie o možnom ožiarení zamestnancov a návštevníkov izotopovým materiálom. Ten bol roky uložený v olovených kontajneroch v kovovej skrini a po roku 1991 v izolovanej pivnici.

Ilustračný obrázok k článku Technické múzeum odmieta, že by rádioaktívne žiariče škodili zdraviu ľudí
Zdroj: Webnoviny.sk

STM odmieta, že by žiariče, ktoré v ňom boli desaťročia uložené, mali negatívny vplyv na zdravie pracovníkov či návštevníkov. Izotopový materiál malo múzeum od roku 1961, po roku 1986 bol uložený v olovených kontajneroch v kovovej skrini a po roku 1991 v izolovanej pivnici. V pondelok materiál odviezli experti do Jaslovských Bohuníc.

Múzeum odmieta obvinenia

O policajnom preverovaní, či v múzeu nedošlo k ožiareniu zamestnancov a návštevníkov, informovala v pondelok Televízia Markíza. Podľa nej prípad polícia v súčasnosti vyšetruje pravdepodobne na podnet bývalého zamestnanca, ktorý upozornil na onkologické ochorenia dvoch pracovníčok. Tie však s materiálom neprichádzali do kontaktu.

„Počas celej doby uloženia nikdy neboli namerané hodnoty, ktoré by prekračovali hodnotu čistého prostredia. Z toho dôvodu úvahy, že došlo k ochoreniu alebo ohrozeniu zdravia z ožiarenia týmito žiaričmi sú nepodložené, nezmyselné a odborne neznalé a poškodzujú dobré meno múzea v očiach verejnosti. Od roku 1991 nikto nemal k žiaričom prístup, ani s nimi nebol v kontakte,“ uviedlo STM v dnešnom stanovisku.

K čomu izotopový materiál slúžil?

Materiál podľa vysvetlenia získalo STM v roku 1961 z pražského Ústavu pre výskum, vývoj a využitie izotopov, pričom slúžil v rámci expozície fyziky na prezentáciu prúdenia elektricky nabitých častíc vo Wilsonovej komore. Po výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle v roku 1986 uskutočnila merania Krajská hygienická stanica a na jej návrh boli žiariče uložené v olovených kontajneroch do kovovej skrine.

Neskôr ich dali do pripraveného pivničného priestoru, izolovaného od prístupu zamestnancov a návštevníkov múzea v zadnom trakte múzea. „Hodnoty opakovane namerané po uložení žiaričov v priestoroch zadného traktu múzea vykazovali hodnoty čistého prostredia. Základným cieľom múzea bolo predovšetkým zabezpečiť takéto prostredie, aby nijako neohrozovalo ani návštevníkov, ani zamestnancov múzea,“ uviedlo STM.

Materiál si prevzala firma

Kontrolu a merania rádioaktivity v priestoroch STM uskutočnil v piatok (21.3.) košický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). „Po vykonaní kontroly sa zistilo, že v pivničných priestoroch na vedľajšom dvore múzea sú uložené kontajnery so zdrojom ionizujúceho žiarenia. Pivničné priestory boli uzamknuté, zabezpečené proti vstupu nepovolaných osôb a strážené pracovníkmi Policajného zboru. Hodnoty príkonu dávkového ekvivalentu sa v okolitých priestoroch pohybovali na úrovni prírodného pozadia,“ potvrdila dnes vedúca odboru ochrany zdravia pred žiarením RÚVZ v Košiciach Andrea Čipáková.

Kontajnery so zdrojmi žiarenia si v pondelok prevzala firma, ktorá má oprávnenie na ďalšiu identifikáciu a analýzu. „Výsledky meraní potvrdili, že pri manipulácii so zdrojmi žiarenia nemohlo dôjsť k poškodeniu zdravia a ani ku kontaminácii životného prostredia,“ dodala Čipáková. Námestník riaditeľa STM pre marketing a prezentáciu Ján Melich dnes potvrdil, že prevádzka múzea vrátane otváracích hodín pre návštevníkov funguje bez zmien.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM