Zuzana Vajayová Rôzne

TEKO podalo prvé žaloby o neplatnosti odmien pre manažérov

Tepláreň Košice (TEKO), na základe podnetu Fondu národného majetku (FNM), podala prvé dve avizované žaloby.

O zámere, že spoločnosť sa bude domáhať, aby súd určil neplatnosť dohôd o skončení pracovného pomeru, na základe ktorých mali bývalí členovia manažmentu nárok na neprimerane vysokú a nezákonnú odmenu informoval už 10. marca generálny riaditeľ TEKO Miroslav Nosál , ktorý vtedy uviedol, že cieľom podania žalôb je ochrana majetku spoločnosti. Podľa riaditeľa Kancelárie predsedníčky výkonného výboru FNM Miloslava Homolu, TEKO plánuje v najbližšom období podať ďalšie žaloby.

„K podaniu žalôb došlo na základe hĺbkovej kontroly, ktorú TEKO urobila na žiadosť FNM. Kontrola preverila zmluvy vrcholových manažérov spoločnosti, ktoré boli uzatvorené od roku 2006 až do súčasnosti. Z kontroly vyplynulo, že v niektorých prípadoch nie sú uzavreté dohody o skončení pracovného pomeru platným právnym úkonom a vyplatenie odstupného bolo v rozpore so zákonom,“ spresnil Homola. Zmluvy boli podľa neho uzatvorené bez súhlasu oprávnených orgánov spoločnosti, čím došlo v niektorých prípadoch k svojvoľnému konaniu jednotlivých osôb. „Vyplatením odstupného bývalým členom štatutárnych orgánov vznikla spoločnosti TEKO škoda, ktorá je súdne vymáhateľná,“ zdôraznil.

FNM ako akcionár spoločnosti TEKO prijal opatrenia na zabránenie ďalším nárokom na vyplácanie odstupného. Riaditeľa sekcie výkonu akcionárskych práv FNM poveril uzatvoriť nové manažérske zmluvy, ktoré už nebudú zakladať zástupcom FNM v riadiacich orgánoch spoločnosti pracovnoprávny vzťah, a tým ani nároky na odstupné.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM