Alexandra Kolínská Správy

Tento tank sa vraj zapojil do bitky o Berlín: V dedine si ho vážia, no riešia závažný problém

Ťažké boje z konca druhej svetovej vojny, ktoré sa odohrávali v okolí obce pri Košiciach, dokumentuje miestne prírodné múzeum zbraní. Pýchou výstavy je tank, o ktorom sa traduje zaujímavý príbeh. Žiaľ, aj tu úradovali dlhoprstí!

Ilustračný obrázok k článku Tento tank sa vraj zapojil do bitky o Berlín: V dedine si ho vážia, no riešia závažný problém
Zdroj: TASR

Ťažké boje z konca druhej svetovej vojny, ktoré sa odohrávali v okolí obce Skároš pri Košiciach, dokumentuje miestne prírodné múzeum zbraní. Pýchou výstavy je tank, o ktorom sa traduje príbeh. Kedysi patril medzi povojnové poklady aj mínomet, ten však niekto ukradol.

Návštevníci v prírodnom múzeu môžu vidieť legendárny sovietsky tank T-34, protitankový kanón ZiS-2, divízny kanón ZiS-3 kalibru 76 mm i dve húfnice. Súčasťou areálu vedľa obce je Pamätník oslobodenia a hrob neznámeho sovietskeho vojaka.

Pamätník smeruje na Košice

Pamätník začali stavať ešte v roku 1954, dokončili ho o 20 rokov neskôr. „Slávnostne ho otvorili pri príležitosti 30. výročia oslobodenia obce. Jeho dva betónové pylóny symbolicky smerujú na Košice, kam postupovali sovietske oddiely,“ hovorí starosta obce Ľubomír Vranka. Ukončenie druhej svetovej vojny a pamiatku obetí bojov si obec každoročne pripomína 8. mája pietnym aktom kladenia vencov.

Problémy s pozemkami

Uplynulé desaťročia sa podpísali na vzhľade pamätníka, ktorý patrí pod správu obce. Potrebná by preto bola jeho rekonštrukcia a úprava celého areálu. Svoje miesto by tu podľa starostu mohol mať v budúcnosti aj nový pomník slovenským vojakom, ktorí zahynuli v zahraničných misiách. Najprv však obec musí riešiť otázku pozemkov na tomto území, ktoré vlastní súkromná spoločnosť.

„Pevne verím, že tento rok majetkovoprávne vyriešime pozemky, to znamená, že časť z nich bude vlastniť obec a časť bude mať v dlhodobom nájme. Následne sa pokúsime spracovať nejaký projekt a získať finančné prostriedky na údržbu pamätníka,“ konštatoval Vranka.

Príbeh sovietského tanku

V prírodnom múzeu púta z vystavených zbraní najväčšiu pozornosť tank T-34/85, ktorý absolvoval trasu do obce „po svojich“ s pohonom vlastného motora. Súčasťou múzea bol aj mínomet, ten však už niekto odcudzil. „O tanku sa tvrdí, že sa zúčastnil bojov o Berlín,“ poznamenal starosta.

Mohol nabehnúť na mínu

Prieskumu vystaveného bojového vozidla sa pred pár rokmi venovali členovia Klubu vojenskej histórie (KVH) Krasnogvardejci. Podľa ich zistení sovietsky tank vyrobili pred koncom vojny v roku 1945, pričom tieto tanky bojovali aj o Berlín. Opravenú má časť panciera v dolnej časti pri páse.

„Mohol nabehnúť na mínu alebo dostať nejaký zásah. Je možné, že sa zúčastnil bojov o Berlín, ale či to naozaj tak bolo, ťažko povedať,“ povedal predseda KVH Krasnogvardejci Jaroslav Hodík. Po vojne tank slúžil Československej ľudovej armáde. Svoju púť skončil na podstavci, kde ho možno dodnes obdivovať.

Skároš sa 16. decembra 1944 stal prvou oslobodenou obcou na území okresu Košice okolie. V rámci ťažkých bojov Červenej armády s nemeckými a maďarskými silami tu padlo vyše sto vojakov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM