Peter Klimant Rôzne

Teplomilné zvieratá v košickej zoo zazimovali: Medveďom sa však do spánku príliš nechce

Zoologická záhrada v Košiciach už pripravila svoje zvieratá na zimné obdobie. Medvede sa však do zimného spánku príliš nehrnú. Uvidíme ich aj v tomto období.

Ilustračný obrázok k článku Teplomilné zvieratá v košickej zoo zazimovali: Medveďom sa však do spánku príliš nechce
Zdroj: TASR

Na zimné obdobie pripravila svoje zvieratá Zoologická záhrada v Košiciach. Špeciálny režim si vplyvom chladnejšieho počasia vyžiadali teplomilné druhy. Teplejšie prostredie si žiadajú aj exotické vtáky. Známych zimných spáčov – medvede – však možno v zoo zazrieť aj počas zimy.

Zimný režim

„Mnohopočetné stádo antilop, ktoré je zastúpené v siedmich druhoch, chovatelia ustajnili v maštali s podlahovým vykurovaním. S výnimkou byvolcov bieločelých a priamorožcov šabľorohých si však aj v týchto dňoch užívajú ‚slnečné počasie‘ v tzv. soláriách. Podobný režim majú aj zebry Chapmanove,“ priblížila vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

V zoo zazimovali aj niektoré papagáje, žeriavy sarusy a žuravy kráľovské, tiež pštrosy, pelikány či kariamy. Obľúbené ary a žakovia majú aviárium so zateplenou časťou, prístupnou pre návštevníka aj v zime. V chovateľskom zázemí zimujú korytnačky – písmenkové, žltohnedé aj štvorprsté. Pre návštevníkov sú naďalej prístupné hady, jaštery a krokodíly. Obľúbené tučniaky sú takisto zazimované, pretože domovinou tučniaka jednopáseho je pobrežie Južnej Ameriky. Kŕdeľ plameniakov už chovatelia zväčša zatvárajú do ubikácie, ktorá je zo skla.

Zoo v mestskej časti Kavečany chová osem druhov primátov. Všetky obývajú vyhrievané ubikácie a s výnimkou málp ich môže návštevník vidieť po celý rok.

Medvede si užijeme aj v zime

Osobitnú kapitolu tvoria podľa Malešovej medvede, pozorovať ich prekvapivo možno tiež celú zimu. „Každý z piatich jedincov jedného rodu sa správa inak. Vlani si napríklad jedna samica vyhĺbila brloh, ktorý opúšťala len sporadicky, raz za dva – tri dni, aby sa nažrala. Ostatné spali na podstielkach zo slamy v ubikáciách, kde si aj sami nanosili ako výstelku suchú trávu, lístie, konáriky. Jeden – dvaja si sporadicky na pár dní ‚schrupli‘. Závisí to od počasia, kondície a možno aj nálady macov,“ vysvetlila. Zima vôbec neprekáža tigrovi Luckymu, ktorý je podľa Malešovej absolútne odolný voči vplyvom počasia. Aklimatizovali sa aj levie sestry Laura a Elza.

Zima veľmi neovplyvnila ani „jedálniček“ zvierat. Bylinožravce síce nedostávajú zelené krmivo, ale seno. „V jedálničku je zastúpený vyšší podiel jadrového krmiva – granulované kŕmne zmesi či obilniny. Celoročne, zimu nevynímajúc, majú zvieratá bohatý prídel ovocia a zeleniny,“ dodala Malešová.

Košická zoo, ktorá chová 240 druhov zvierat a vyše 1400 jedincov, je otvorená celoročne. Medzi najnovšie druhy, ktoré tu môžu návštevníci aj v zime pozorovať, patria napríklad pásavec štetinový či urzon kanadský. V exotáriu pribudol chameleón jemenský, drsnokožka kôrnatá a sojkovec perličkový známy melodickým spevom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM