Ľubomíra Karmanová Správy

Termíny začatia výstavby ďalších úsekov južnej trasy sú už známe: Platí však jedno ale...

Budovanie ďalších úsekov rýchlostnej cesty R2 je v štádiu príprav. Realizácia úsekov od Kriváňa po Lovinobaňu, horský priechod Soroška, či úsek Košice-Šaca - Košické Olšany, prebieha podľa plánu.

Ilustračný obrázok k článku Termíny začatia výstavby ďalších úsekov južnej trasy sú už známe: Platí však jedno ale...
Zdroj: TASR

Príprava budovania ďalších prioritných úsekov rýchlostnej cesty R2, akými sú úsek od Kriváňa po Lovinobaňu, horský priechod Soroška či úsek Košice-Šaca – Košické Olšany, prebieha podľa plánu. Zástupcov samospráv z Košického a Banskobystrického kraja o tom dnes v Košiciach informoval štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Viktor Stromček.

Realizácia úsekov R2

Zároveň upozornil, že financie na výstavbu podľa harmonogramu budú musieť ísť zrejme len zo štátneho rozpočtu, teda bez pomoci eurofondov. „Dokončujeme dokumentáciu pre stavebné povolenie pre úsek po Lovinobaňu, pôjde o štvorpruh rýchlostnej cesty. Zároveň pracujeme a dokončujeme verejné obstarávanie na dokumentáciu pre stavebné povolenie pre Sorošku a pre Košice–Šacu. Veríme, že po dokončení tejto dokumentácie a stanovení presných technických detailov začneme aj s majetkoprávnym vysporiadaním a potom prioritne aj s výstavbou týchto úsekov,“ uviedol Stromček.

Realizácia úseku od Kriváňa po Lovinobaňu by po získaní stavebného povolenia do konca budúceho roku sa podľa neho mohla začať v roku 2017. V prípade úseku Košice–Šaca – Košické Olšany po dokončení dokumentácie pre stavebné povolenie sa začne majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov. „Tam rátame získať stavebné povolenie na prelome rokov 2016–17, a tak aj začať verejné obstarávanie na realizáciu tejto stavby,“ dodal štátny tajomník.

Bez eurofondov

Pri plánovanej výstavbe sa však nebude dať spoliehať na využitie eurofondov a dokončenie úsekov tak bude musieť byť prioritou aj pre budúcu vládu, ktorá vzíde z marcových volieb. „Všetky európske peniaze do roku 2020 sú už alokované na projekty, ktoré sa v súčasnosti realizujú. Projekty, o ktorých hovoríme, čiže úsek po Lovinobaňu, prípadne tunel Soroška, budú musieť byť s vysokou pravdepodobnosťou financované len a len zo štátneho rozpočtu,“ konštatoval Stromček.

V súvislosti s aktuálnou výstavbou cesty R2 Stromček uviedol, že do konca tohto roka bude odovzdaný úsek po Kriváň, úsek od Zvolena po Pstrušu bude dokončený v prvom polroku budúceho roku. Rezort dopravy dal samosprávam k dispozícii harmonogram celej výstavby, primátori a starostovia tak môžu plnenie plánov a dohôd odkontrolovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM