Alexandra Kolínská Kultúra

Thália chystá neobyčajné predstavenie: Od smrti životného stroskotanca sa vrátia v čase!

Košické divadlo Thália pripravuje predstavenie, ktoré je naozaj neobyčajné. Normálne hra postupuje v čase dopredu, no hra Spiatočka začína smrťou a končí narodením tej istej osoby.

Ilustračný obrázok k článku Thália chystá neobyčajné predstavenie: Od smrti životného stroskotanca sa vrátia v čase!
Zdroj: TASR

Treťou premiérou košického Divadla Thália v jej aktuálnej 45. sezóne bude hra súčasného maďarského autora Istvána Kerékgyártóa Spiatočka. Divák v tejto tragikomédii sleduje spätne 60 rokov života jedného človeka v Košiciach – od jeho úmrtia v roku 2013 k narodeniu. Autor hru vytvoril na košické a československé reálie, takže sa v nej objavia všetky dôležité historické momenty, ktoré počas desaťročí zasiahli tunajších obyvateľov. Premiéru bude mať vo štvrtok 5. marca.

„Máme príležitosť sledovať nielen život hlavnej postavy Zsolta Vidru – bezdomovca, jeho malé alebo veľké tragédie a výhry, ale aj tých našich 60 rokov. Vždy pred každou sekvenciou si pripomenieme nejakú historickú udalosť, či je to rok 1969, rok 1989, vstup do EÚ a iné pre nás dôležité historické body,“ hovorí dramaturg divadla Miklós Forgács.

Zvláštnosť divadelnej hry

Hru napísal Kerékgyártó podľa svojho úspešného románu. Spiatočka (Rükverc) v 14 obrazoch sleduje príbeh Zsolta Vidru, ktorý sa dá chápať ako prototyp večne porazeného malého človiečika, životného stroskotanca. Zvláštnosťou diela je, že život protagonistu divák sleduje v obrátenej chronológii. Na začiatku hry polícia nájde nahé vychladnuté mŕtve telo starca, ktorý zomrel počas záverečného ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) – Košice 2013. Na konci sa narodí bábätko a rodičia dúfajú, že jeho život bude šťastný, bezstarostný a úspešný.

V hre opäť prežijete EHMK 2013 či zavedenie eura

Pri každom momente autor a divadelníci hľadali československý a slovenský kontext, špecifiká a charakteristické črty. Kontext tak tvoria aj také udalosti ako projekt EHMK, zavedenie eura, ale aj vznik strany Most–Híd a SMK, Mečiarova éra, normalizácia či III. spartakiáda. Hra je uvádzaná s podtitulom Spoveď (biedneho) mešťana, odkazujúc na drámu ikonického košického spisovateľa Sándora Máraia.

Divák môže využiť tlmočenie

„Zvláštnosťou tohto predstavenia je aj to, že je v ňom asi 80 postáv a hrá ju 11 hercov, z toho jeden hrá len jednu rolu a zvyšní všetky ostatné,“ uviedol režisér a riaditeľ divadla József Czajlik. Hlavnú postavu hrá Tamás Gál, ďalšími účinkujúcimi sú Lívia Varga, Katalin Latócky, Henrietta Rab, Lilla Dégner či Andrea Szoták. K dispozícii sú slovenské titulky a simultánne tlmočenie do slúchadiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM