Tlačové správy

THERMO|SOLARU v lete stúpajú objednávky

Slnečné a horúce dni zvýšili záujem o kúpu slnečných kolektorov. Ľudia si počas leta viac uvedomujú výhody teplej vody zadarmo a navyše v lete stúpa jej spotreba. Leto prináša potrebu sprchovať sa niekoľkokrát za deň a mnohí majú aj záhradné bazény, kde sa tiež zíde ohrev vody.

Ilustračný obrázok k článku THERMO|SOLARU v lete stúpajú objednávky
Zdroj: Dnes24.sk

V horúcich dňoch tak rastie spotreba elektriny, alebo plynu a tým aj účty. Na druhej strane, slnko je zadarmo a pre všetkých a to podnecuje záujem verejnosti o využitie slnečnej energie a šetrenie na výdavkoch.

Riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov-THERMO|SOLARU Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom Alfréd Gottas k tomu poznamenáva: ,,V lete sa tradične zvyšuje záujem o slnečné kolektory, ale tento rok je to v porovnaní s predchádzajúcimi ešte markantnejšie. Za posledné dva mesiace značne stúpol záujem verejnosti o inštaláciu slnečných kolektorov a výrazne sa nám zlepšil predaj. Ľudia pochopili, že investície do obnoviteľných zdrojov sú návratné, aj keď za dlhší čas. Pritom im to umožňuje chovať sa ekologicky a urobiť niečo aj osobne pre zlepšenie životného prostredia. V neposlednom rade sa inštaláciou zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov (OZE) stávajú menej závislými na vonkajších zdrojoch, raste cien energií a politických rozhodnutiach.“

THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom nie je iba výrobcom slnečných kolektorov. Pre zákazníkov dodáva a montuje aj ďalšie zariadenia na využitie OZE. V slovenských podmienkach sa z OZE pre domácnosti najviac osvedčili termické slnečné kolektory na výrobu teplej vody, prípadne ich kombinácia s tepelnými čerpadlami a v posledných rokoch aj fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie.

THERMO|SOLAR Žiar poskytuje na svojich webových stránkach www.thermosolar.sk potenciálnym zákazníkom aj poradenskú službu. Počet návštev záujemcov dosiahol cca 600 000. Najčas­tejšie sa pýtajú, na čo sa dajú použiť slnečné kolektory, koľko kolektorov je potrebných na rodinný dom, na ohrev vody, kúrenie, ohrev bazéna, na akú teplotu ohreje kolektor vodu a na súvislosti s materiálmi a súčasťami potrebnými na inštaláciu kolektorov.

,,Na prípravu teplej úžitkovej vody treba pre 4 – 5 člennú rodinu inštalovať cca 5 m2 kolektorovej plochy. V prípade podpory vykurovania, alebo ohrevu bazénu je potrebná väčšia plocha, ktorú je potrebné určiť výpočtom na základe energetickej bilancie. Tento výpočet pre zákazníkov môže vykonať niektorý z našich zmluvných partnerov. V THERMO|SOLARI poradíme, akú najvhodnejšiu zostavu potrebuje váš dom. Či vám postačia len slnečné kolektory na prípravu teplej vody, alebo je pre vás výhodnejší napríklad unikátny Duo-Systém, úspešne spájajúci ploché vákuové kolektory typu TS 400 s malým tepelným čerpadlom. Tento systém v optimálnych podmienkach dokáže celoročne zabezpečiť nízkoenergetický dom teplom. Predvlani sa začal Duo-Systém predávať aj na Slovensku a v ČR. Vykurovací systém Duo–Plus pozostáva zo 6 ks vákuových kolektorov TS 400, tepelného čerpadla s výkonom 2 (3) kW, dvoch akumulátorov tepla a malého zemného kolektora špirálového typu v tvare koša. Tento systém je vhodný hlavne pre vykurovanie energeticky úsporných domov,“ konštatuje A. Gottas.

Upozornil aj na to, že solárne systémy spolupracujúce s tepelnými čerpadlami majú vyššie energetické zisky, využívajú sa celoročne a môžu slúžiť nielen na prípravu teplej vody, ale aj na podporu vykurovania a ohrev bazénovej vody. V závislosti od množstva spotrebovanej teplej vody, sa ponúkajú rôzne veľkosti cenovo a výkonovo optimalizovaných zostáv. Napríklad pre 4-člennú domácnosť so spotrebou 160 l teplej vody za deň, je to solárny systém s cca 6 m2 kolektorovej plochy a 300 l solárnym bojlerom. Okrem čerpadlovej jednotky s poistným ventilom a spätnými klapkami, takýto systém obsahuje elektronickú reguláciu, expanznú nádobu, nosnú konštrukciu na kolektory, potrubia s tepelnou izoláciou, odvzdušňovacie zariadenia a potrebné množstvo drobného inštalačného materiálu. V našich zemepisných šírkach môže svojmu majiteľovi ušetriť 50 až 60 % z ročných nákladov za energie potrebných na prípravu teplej vody.

Menšia časť inštalácií slúži aj na podporu vykurovania a na ohrev vody v bazénoch. Vo svete sú časté aj aplikácie na výrobu priemyselného tepla do 100 °C. Na prikurovanie je potrebné urobiť energetickú bilanciu, na základe jej výsledku navrhnúť počet kolektorov. S prikurovaním je zmysluplné uvažovanie v domoch s malými tepelnými stratami, nesmú byť vyššie ako normou predpísané maximum pre novostavby. Je nevyhnutné použiť nízkoteplotný vykurovací systém, napr. podlahové alebo stenové kúrenie. Z dôvodu pracovných teplôt a tlakov vyskytujúcich sa v solárnom systéme, sa smú používať len kovové potrubia.

Spoločnosť THERMO/SOLAR Žiar s. r. o., Žiar nad Hronom sa, ako jeden z mála svetových výrobcov termických slnečných kolektorov, môže pochváliť vyše 35-ročnou praxou potvrdenou životnosťou svojich výrobkov. Za túto dobu sa investované finančné prostriedky majiteľovi solárneho systému niekoľkonásobne vrátia na úsporách energií.

Kontaktné údaje: THERMO/SOLAR Žiar s.r.o., Na vartičke 14, 965 01 Žiar nad Hronom Tel.: 045/601 6080, e-mail: obchod@thermosolar.sk

THERMO|SOLARU v lete stúpajú objednávky
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM