Webnoviny - Kultúra

Tiësto sa 20. augusta vráti do Košíc

Svetoznámy holandský dídžej Tiësto sa po dvoch rokoch vráti do Košíc. Rovnako ako naposledy (20. júna 2009) sa predstaví v Steel Aréne, tentoraz 20. augusta.

Foto: SITA (WEBNOVINY) – Pre hudobníka s občianskym menom Tijs Michiel Verwest to bude už siedme vystúpenie na Slovensku, tretie mimo Bratislavy. Štyridsaťdvaročného Holanďana označil DJ Magazine tri roky po sebe (2002 – 2004) za najlepšieho DJ-a na svete, v najnovšom vydaní rebríčka sa umiestnil na tretej priečke za Arminom van Buurenom a Davidom Guettom. Vstupenky na vystúpenie Tiësta zatiaľ nie sú v predpredaji.

Tiësto začínal v rokoch 1985 až 1993 ako rezident v rôznych kluboch po Holandsku. V tomto období založil aj nahrávaciu spoločnosť Black Hole Recordings, ktorá celosvetovo vydáva nahrávky s tanečnou hudbou. V roku 2001 rozbehol nový sublabel Magik Muzik. Ako prvé na ňom v roku 2001 vyšli Flight 643 a dlho očakávaný Tiëstov album In My Memory (2001). Tiësto bol vôbec prvým DJ-om na svete, ktorý vypredal štadión – ako sólo DJ hral pred 25-tisíc divákmi. Rok 2003 bol pre Tiësta plný úspechov. Nyana i DVD Tiësto in concert dosiahli v jeho rodnom Holandsku zlatú predajnosť a singel Traffic bol prvou inštrumentálnou skladbou, ktorá po 23 rokoch dosiahla pozíciu jednotky v hitparáde. V tom roku Tiësto získal tri TMF-Awards, dve holandské DJ Awards a jednu MTV Europe Music Award. Rovnako famózne sa pre neho začal aj rok 2004 – odohral turné po Ázii a Južnej Amerike a z TMF-Awards si odniesol ocenenia ako najlepší interpret tanečnej hudby a najlepší DJ. Jeho singel Love Comes Again dobýjal jednu hitparádu za druhou po celom svete a album Just Be (2004) si vyslúžil pozitívne kritiky. Najviac sa však zviditeľnil, keď prijal ponuku organizátorov letných olympijských hier 2004 v Aténach. Práve on sa postaral o hudobnú produkciu počas otváracieho ceremoniálu, kde ho priamo na štadióne počúvalo 70-tisíc ľudí a ďalšie milióny pri televíznych obrazovkách. „Myslel som, že si zo mňa niekto robí žarty. Ale keď George a Maria prileteli do Holandska a presvedčili ma, že je to skutočne pravda, začal som sa naozaj tešiť. Okamžite mi došlo, že to je historická chvíľa pre mňa, tanečnú hudbu a samozrejme i olympiádu,“ uviedol vtedy tento 187,5 centimetra vysoký Holanďan. V októbri 2004 vyšiel aj album Parade of the Athletes (2004) so setmi, ktoré Tiësto odohral na ceremoniáli. V roku 2007 sa prezentoval albumom Elements of Life (2007), ku ktorému odohral celosvetové turné. Jeho štvrtá štúdiovka Kaleidoscope vyšla 6. októbra 2009. Okrem iného sa Tiësto môže pýšiť aj tým, že hral v Disneylande.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM