Tlačové správy

Tip na knihu: Ostrovom a hliadkou každého človeka je jeho svedomie

Harper Leeová vydala v roku 1959 nadlho svoj jediný román Nezabíjajte vtáčika (To Kill a Mockingbird), ktorý sa hneď po vydaní stal bestsellerom a vzápätí bol úspešne sfilmovaný. Leeová získala za román v roku 1961 Pulitzerovu cenu a prelomila ním nejednu spoločenskú bariéru.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Ostrovom a hliadkou každého človeka je jeho svedomie
Zdroj: Bux.sk

V roku 2015, teda po viac ako polstoročí, vydala autorka voľné pokračovanie tohto románu s názvom Postav hliadku . Má všetky znaky Leeovej rozprávačského umenia, psychologickú hĺbku aj humor a nesporne je pútavým čítaním o chúlostivých rasových problémoch, ktoré zmietali americkou spoločnosťou pred vyše polstoročím. Téma románu je však v mnohom aktuálna aj dnes.

Dejová línia je takisto posunutá asi o dvadsať rokov. Hlavná detská postava z románu Nezabíjajte vtáčika Jean Louise Finchová (Scout) žije teraz v New Yorku a ako dvadsaťšesťročná prichádza do rodného mestečka Maycomb. S prekvapením zisťuje, že jej otec Atticus, ktorý sa kedysi nezištne ujal úlohy obhajcu v procese s mladým černochom, sa teraz angažuje v rasistickej Rade občanov. Vzťahy medzi miestnym belošským a černošským obyvateľstvom sa mimoriadne zhoršili.

Dej sa odohráva na pozadí širšieho historického kontextu a spoločenské napätie sa prenáša aj do vzťahu Jean Louise k otcovi, príbuzným, rodine, niekdajším známym i dávnemu priateľovi Henrymu. Znova si uvedomuje, aké je dôležité – v súlade s biblickým odkazom – postaviť svoju hliadku, ktorou je predovšetkým svedomie.

Doktor Finch zdvihol pohľad. „Dopúšťaš sa hrubého omylu, ak si myslíš, že tvoj otec podporuje myšlienku, aby černosi ostali tam, kde sú teraz.“
Jean Louise zdvihla ruky aj hlas. „Dočerta, a čo si mám o tom myslieť? Bolo mi z toho na vracanie, strýko Jack. Doslova sa mi zdvíhal žalúdok…“
Strýko sa poškrabal za uchom. „Nepochybne ti oči zastierajú konkrétne historické fakty a jemné rozdiely v ich výklade…“
„Strýko Jack, nebalamuť ma takýmito rečami – občianska vojna, v ktorej sa viedol takýto boj, s tým nemá nič spoločné.“
„Naopak, ak chceš pochopiť súčasnosť, značne to s tým súvisí. Predovšetkým istá časť – preboha, predtým iba istá časť, ale teraz tri štvrtiny obyvateľstva tejto krajiny – dodnes ničomu nerozumie. Akí sme boli, Jean Louise? Akí sme teraz? Ku komu na tomto svete máme najbližšie?“
„Vždy sme boli iba ľudia. Nemám tušenie, čo máš na mysli.“

Pravdepodobne žiadna kniha v poslednom čase nevyvolala toľko otáznikov ako román americkej spisovateľky Harper Leeovej Postav hliadku . Autorka, známa jedným z najpopulárnejších románov 20. storočia Nezabíjajte vtáčika, ktorý vyšiel už v roku 1959, sa po vydaní tejto knihy na dlhý čas odmlčala. Až v roku 2014 sa v jej trezore našiel rukopis druhého diela, ktoré bolo vlastne jej literárnou prvotinou. Napísala ho v päťdesiatych rokoch 20. storočia, ale vydali ho až v roku 2015.

„Kniha, ktorá bezohľadne skúma rasové vzťahy.“ Denver Post

Zdroj: Bux.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM