Lenka Fedorová Šport Šport

Titul Európske mesto športu navždy spečatený: Na Terase vznikla unikátna pamätná stena, FOTO

Projekt Európske mesto športu sa preklenul do druhej polovice a Terasania prišli s nápadom, ako si spomienku naň spečatiť. Vytvorili tak jedinečnú športovú stenu.

Ilustračný obrázok k článku Titul Európske mesto športu navždy spečatený: Na Terase vznikla unikátna pamätná stena, FOTO
Zdroj: D. Béreš/MČ Košice-Západ

Do tohtoročného projektu Košice – Európske mesto športu sa pravidelne aktívne zapája aj mestská časť Košice – Západ. Po úspešnom projekte Beach Plaza Terasa, o ktorom sme vás nedávno informovali, sa rozhodla pre radikálny krok. Na Terase vytvorili pamätnú stenu mesta športu.

Átrium Grafitti Stena v Zuzkinom parku

Je nová, plná farieb a hlavne plná športových disciplín. Týmito slovami popisuje novinku v Zuzkinom parku Dominik Béreš. Mestská časť Košice – Západ tak spolu s mestom Košice a projektovým tímom zvečnila posolstvo aktívneho životného štýlu a športu v metropole východu.

Pamiatku tvorí približne 7 × 13 metrov veľkí stena kultúrno – spoločenského centra Átrium klub, pozdĺž frekventovaného chodníka, ktorý vedie z trhoviska pri Družbe k nákupnému stredisku na Luniku 1 v Zuzkinom parku.

Maľba pripomína olympijský kolorit

Zobrazenie športových disciplín na stene má pripomínať olympijský kolorit. Multifunkčnosť steny má dotvárať premietacia plocha v centre. Tá počas elta slúži na nočné kinopremietanie počas kultúrnych projektov mestskej časti. Maľba v sebe podľa Béreša spája moderný dizajn s modernou technikou, keďže je vytvorená špeciálnymi sprejmi vo forme Grafitti.

Čítajte tiež: Beach Plaza Terasa sa blíži ku koncu: Unikátne zábery z prípravy parádneho projektu! VIDEO

„Autori maľby, Tomáš Klobušník a Matej Papík, na svoje dielo použili 70 sprejov a viacero techník, nočné nasvecovanie a kontúrovanie, alebo striekanie cez šablónu,“ uviedol Béreš.

O konečnom návrhu sa hlasovalo na sociálnej sieti

Podľa Béereša je myšlienka športových Košíc na „Átrium Grafitti Stene“ zachytená aj logom Košíc – mesta športu a dôvtipným textom „ … na športovej T(e)rase“. S myšlienkou vytvoriť takúto stenu sa mestská časť pohrávala už v máji počas Dní Terasy. Na sociálnej sieti vtedy vyhlásila súťaž, v ktorej sa o hlasy „likerov“ uchádzalo 10 návrhov, spomedzi ktorých bol napokon úspešný ten športový.

„Aj týmto výtvorom sa rok, počas ktorého sa v Košiciach športovalo vo veľkom, zachová ako spomienka do veríme že ďalších rokov bez poškodenia „samozvanými autormi so sprejom“,“ uviedol na záver Béreš.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM