Silvia Karasová Kultúra

Tokijský metropolitný symfonický orchester v Košiciach

V rámci bohatého programu EHMK si už dnes večer môžete vychutnať jedno z najväčších podujatí, pripravených v projekte Košice – európske hlavné mesto kultúry 2013, vôbec - vystúpenie Tokijského metropolitného symfonického orchestra (TMFO) v Dome umenia.

Ilustračný obrázok k článku Tokijský metropolitný symfonický orchester v Košiciach
Zdroj: TASR

Dnešný významný koncert je zároveň súčasťou Dní japonskej kultúry. Tie v našom meste prebiehali za spolupráce s organizáciou EU – Japan fest. Ide o japonskú neziskovú organizáciu, ktorej cieľom je prezentácia japonskej kultúry v Európe. Ako sa vyjadril jej predseda Yorihiko Kojima, Košice sa mu páčia: „V Košiciach som po prvý krát a veľmi sa mi páči, ako sú zorganizované jednotlivé podujatia. Je príjemné vidieť toľkých mladých japonských umelcov v Košiciach. Veľmi si vážim, že môžem spolupracovať s Košicami na takom významnom projekte, akým je Európske hlavné mesto kultúry. Košiciam prajem veľa úspechov. Procesy, ktoré sa tu naštartovali majú obrovský potenciál prispieť k rozvoju mesta a my ich budeme aj v budúcnosti plne podporovať.”

Dnešný koncert popredného japonského orchestra povedie dirigent Kazuhiro Koizumi a vystúpenie sa začne ukážkou japonskej súčasnej tvorby skladateľa Kosaku Yamada Predohrou D dur, ktorú zložil špeciálne pri tejto príležitosti. Tešiť sa zároveň môžete na Dvořákov husľový koncert, kde sa Košičanom predstaví uznávaná muzikantka Sayaka Shoji. Vyvrcholením večera bude veľkolepá Piata symfónia Petra Iľjiča Čajkovského, ktorá dozaista uspokojí aj tých najnáročnejších milovníkov kvalitnej klasickej hudby.

Prínos východných umelcov oceňuje aj primátor Richard Raši: „Košice dnes ponúkajú obyvateľom a návštevníkom mesta vďaka partnerom z Japonského kráľovstva špičkové svetové umenie, ktoré láka do nášho mesta milovníkov kvalitnej kultúry z mnohých krajín. Za ich prínos a ochotu spolupracovať sme im veľmi vďační a vážime si ju. Prispieva nielen k aktuálnemu veľkému úspechu košického projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, ale je aj dobrým základom pre ďalší kultúrny, ekonomický a spoločenský rozvoj nášho mesta a regiónu.”

Nenechajte si ujsť tento famózny zážitok!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM