Alexandra Kolínská Basketbal

Tomuto sa povie súboj trénerov: Kováčik verzus Svitek hodnotia zápas

Ani na siedmy pokus nezdolali basketbalistky Good Angels Košice v rámci euroligových zápolení poľského šampióna Wislu Can-Pack Krakov. Proti sebe však stáli dvaja slovenskí tréneri. Ako reagovali po zápase?

Ilustračný obrázok k článku Tomuto sa povie súboj trénerov: Kováčik verzus Svitek hodnotia zápas
Zdroj: TASR

Po stretnutí mal dôvod na radosť slovenský tréner Štefan Svitek, ktorý pokoril svojho niekdajšieho kolegu z košickej lavičky Maroša Kováčika. „Očakávali sme nervózny začiatok a z našej strany sa to potvrdilo. Mali sme veľmi dobrú druhú štvrtinu, kde sme sa zo šesťbodového manka dostali do šesťbodového vedenia a išli sme do šatní s malým náskokom. V tretej štvrtine sme si ho udržali a v záverečnej desaťminútovke ešte mierne vybudovali. Posúvali sme si dobre loptu, našli voľné hráčky a v záverečných minútach sme chceli i kontrolovali priebeh hry,“ povedal po stretnutí Svitek.

Jeho zverenkyne v úvode zápasu pôsobili chaoticky, ale od sedemnástej minúty prevzali opraty duelu do svojich rúk. Päť hráčok malo vysokú minutáž a práve oni dokázali nastrieľať všetkých 68 bodov. Alexandria Quigleyová (37:08 min, 13 bodov), Jantel Lavenderová (36:37, 22), Gintare Petronytová (30:26, 16), Farhiya Abdiová (29:58, 15) a Courtney Vanderslootová (28:06, 2) stáli za úspechom Krakova. „Začiatok zápasu bol nervózny z obidvoch strán, bolo cítiť, že ide o prvý duel. Myslím si, že v tretej a štvrtej štvrtine sme hrali veľmi dobre a to je presne to, čo rozhodlo,“ konštatovala po stretnutí bývalá hráčka košického klubu Abdiová.

S úvodom zápasu mohol byť spokojný košický lodivod, pretože jeho hráčky vyhrávali 10:4, 23:17 a v 17. minúte i 30:24. Pribrzdila ich však dvanásťbodová šnúra hosťujúceho tímu do konca prvého polčasu, po ktorej znervózneli a len veľmi ťažko sa presadzovali cez kompaktnú obranu súpera. „Sklamali sme ako tím, až priveľmi sme sa sústredili na útok a pri tom sme zlyhávali v základných činnostiach ako je odstavenie alebo obrana jedna proti jednej. V prvom polčase nás trápila Quigleyová a po zmene obrany sme ju trošku pribrzdili. Na druhej strane sme tragicky bránili podkošový priestor, súper dal veľa bodov práve odtiaľto, pričom sa potvrdila kvalita jeho pivotiek Lavenderovej a Petronytovej. Ide však o prvý zápas a netreba náš mladý kolektív nejako haniť. Sezóna bude dlhá a máme čas na nápravu,“ uviedol Kováčik.

Anjelky zlyhali predovšetkým pri doskoku, chýbal patričný dôraz a potrebná bojovnosť i agresivita, ktorá zdobila ich hru predovšetkým v prípravných dueloch. Zápas taktiež nezvládli po mentálnej stránke a pri zónovej obrane pôsobili niektoré hráčky veľmi chaoticky. „Pripadalo mi to, ako keby sa tento tím nebol ani pokope, zišiel sa včera a išli sme spolu hrať. V závere druhej štvrtiny sme dostali šnúru dvanástich bodov a druhý polčas už nebol o nás. Naša obrana zlyhala a dostávali sme jednoduché koše cez pivotky, všetky stáli za hráčkami. Basketbal je o tom, že bojujeme a mne to v druhom dejstve pripadalo tak, ako keby niektoré hráčky neboli ani na ihrisku,“ povedala kriticky po neúspešnom vstupe do Euroligy kapitánka Zuzana Žirková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM