Michal Lendel Kultúra

Toto v Košiciach ešte nebolo: V meste vznikne čarovné dielo vytvorené pomocou origami

Košická Biela noc láka svojou interakciou. Na inštalácii diela Mademoiselle Maurice sa môžu podieľať aj návštevníci. Svojou troškou prispejú okrem študentov aj väzni a vedenie mesta.

Ilustračný obrázok k článku Toto v Košiciach ešte nebolo: V meste vznikne čarovné dielo vytvorené pomocou origami
Zdroj: TASR

Japonské origami

Po prvýkrát sa v Košiciach objaví tzv. participačné dielo, ktoré spolu s Mademoiselle Maurice, umelkyňou pôsobiacou vo Francúzsku a v Japonsku, budú vytvárať samotní Košičania. Inštalácia je ovplyvnená japonskou kultúrou a na stene Katovho domu pri Miklušovej väznici vznikne čarovné dielo, vytvorené pomocou starého japonského umenia skladania papiera – origami.

Na jeho vytvorenie chce umelkyňa použiť až 30000 papierových skladačiek. Ak sa jej zámer vydarí, pôjde možno nielen o slovenský rekord. Kúzlo tohto diela spočíva aj v tom, že účasť na tvorbe bude mať široká verejnosť. Tento týždeň na košických školách, internátoch, v detských kluboch, ale aj v domovoch sociálnych služieb či väzniciach finišujú so skladaním potrebných skladačiek.

Participovať môžu všetci..

Podieľať sa na jej umení dostali príležitosť ľudia nielen z Košíc, ale aj celého kraja. Do skladania origami sa okrem žiakov a študentov zapojili aj klienti z domovov sociálnych služieb, návštevníci Rodinného centra Stonožka, ale aj väzni. Bokom neostalo ani vedenie mesta Košice a jeho primátor Richard Raši. V utorok 24. septembra bude spolu so študentmi Šrobárky skladať origami pre Bielu noc.

Tím Bielej noci z organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 však pozýva k spolupráci každého, kto sa chce pripojiť „Privítame skutočne všetkých. Vzhľadom na veľkoleposť diela pripravujeme v Kasárňach/Kul­turparku v stredu, 25. septembra, od 17:00 hodiny verejný workshop, na ktorom ľudí naučíme a spoločne s nimi budeme origami vyrábať. Pozvaný je každý, kto má chuť sa k nám pripojiť. Môžu sa prihlásiť aj na e-mailovej adrese alexandra.varcholova@kosice2013.sk a pošleme im potrebné inštrukcie,“ zdôraznila kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.

O autorke…

Mademoiselle Maurice žije v Paríži a vytvára svoje diela predovšetkým z papiera a nití. Ako sama hovorí, miluje ich tvárnosť a to, aké emócie dokážu diela z nich vyvolať, keď sú umiestnené vo verejnom priestore a búrajú mestskú jednotvárnosť.

Staré japonské umenie skladania papiera – origami, ju oslovilo počas pobytu v Japonsku. V krajine vychádzajúceho slnka ju zastihli zemetrasenia, cunami aj výbuch jadrovej elektrárne vo Fukušime. Tieto tragické udalosti, spolu s príbehom dievčatka Sadako, ktorá podľa starej legendy verila, že ak poskladá tisíc papierových žeriavov (orizuru) uzdraví sa z leukémie, spôsobenej ožiarením z atómovej bomby, ju priviedli k vytváraniu street artových diel z origami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM