Michal Lendel Kultúra

Toto video Košičana zabodovalo na Mobilfeste: Ako sa môže nudná prechádzka zmeniť na horor?

Filmári, ktorí si nepotrpia na nákladnú techniku a veľkú výpravu, si to spolu rozdali na Mobilfeste. Pozrite si mrazivé video Košičana, ktoré najviac zaujalo medzi dospelými autormi.

Ilustračný obrázok k článku Toto video Košičana zabodovalo na Mobilfeste: Ako sa môže nudná prechádzka zmeniť na horor?
Zdroj: TASR

O tom, že tvorivý človek nemusí byť pri točení svojich videí odkázaný len na drahú filmovaciu techniku, svedčí aj pokus organizátorov usporiadať jedinečné podujatie Mobilfest. Kreatívcom tak postačil mobil, dobrý nápad a odhodlanie pretaviť ho do obrazovej podoby.

Víťazné video u dospelých

Vyhodnotenie 1. ročníka festivalu Mobilfest 2013 rozhodlo o víťazoch v troch kategóriách. U dospelých získal prvenstvo krátky film Les, ktorého autorom je Košičan Matúš Men. Ten sa vo svojej snímke pohral s nervami divákov, keď sa mu zaujímavým spôsobom podarilo vytvoriť priam hororovú atmosféru. Muž v lese nachádza telefón so záhadným video, čím sa mu jeho lesná vychádzka poriadne komplikuje…

Na natočenie tohto videa stačili Matúšovi Menovi dva mobilné telefóny, stabilizátor a externý mikrofón. Samotný autor k videu napísal, že príbeh, ktorý si vymyslel, musel nakoniec skrátiť a zostrihať do piatich minút, čo bolo podmienkou účasti v súťaži. „Videomateriál bol natočený za 1 deň a samotná úprava trvala nasledujúci deň,“ dodal Men na Youtube.

Ďalší víťazi

Spomedzi 24 prihlásených videí sa v kategórii dospelých umiestnila na druhom mieste snímka Júliusa Kmaka z Košíc, ktorej názov je Never Surrender, teda Nikdy sa nevzdať. Trenie miesto získal opäť Matúš Men za video Vlak.

V kategórii Študenti a žiaci zaujal porotu Tomáš Baršváry zo Senca so snímkou Aké jednoduché. Druhé miesto obsadil opäť tento autor a tretia napokon skončila Dominika Kubániová z Banskej Bystrice.

Okrem týchto kategórií venovala porota pozornosť aj filmárskym nádejam, kde sa podarilo zabodovať najmä Lukášovi Celecovi z Bratislavy, ktorý stojí za tvorbou videa Vykrádač bytu. Druhé miesto patrí Marošovi Adamkovičovi zo Slatiny nad Bebravou za snímku Fingerboard Trip. Tretie miesto za video Mesto Košice získal Daniel Pužér z Trebišova.

O podujatí

Ako uviedla koordinátorka festivalu Renáta Vadásyová, do 1. ročníka Mobilfestu poslalo svoje práce 35 autorov. „Ich úlohou bolo nakrútiť video v rozsahu od 30 sekúnd do 5 minút. A neľahkou úlohou poroty zas bolo vybrať spomedzi 38 videí,“ povedala Vadásyová. Kreativitu a schopnosť dať svojmu nápadu tú najlepšiu podobu hodnotila deväťčlenná porota.

Okrem nej, videá hodnotili aj diváci. Mohli tak urobiť prostredníctvom internetovej stránky festivalu. Navštívilo ju takmer jeden a pol tisíc záujemcov o súťažné videá. Do hlasovania sa zapojilo 130 ľudí. S počtom hlasov 51 zvíťazil film „Nečakané prebudenie“ od autora Azreala.

Krátky film, ktorý zvíťazil na Mobilfeste - LES
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM