Lenka Fedorová Rôzne

Tradičné veľkonočné jedla z nášho regiónu: TOP 3 recepty, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole!

K veľkonočným sviatkom patrí neodmysliteľne aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré by nemali chýbať na žiadnom sviatočnom stole!

Ilustračný obrázok k článku Tradičné veľkonočné jedla z nášho regiónu: TOP 3 recepty, ktoré nesmú chýbať na žiadnom stole!
Zdroj: TASR

Blížiaca sa Veľká noc je neodmysliteľne spojená s množstvom tradícií. Kým niekde sa šibe, inde sa oblieva, jedno však máme všetci spoločné – na stole nesmú chýbať tradičné veľkonočné dobroty. Vybrali sme pár takých, ktoré sú súčasťou veľkonočného stola snáď v každej východniarskej domácnosti.

Hrudka, syrec, syrek

Táto pochúťka má viacero názvov, záleží odkiaľ pochádzate. Najzákladnejší recept tvorí mlieko, vajcia, soľ a cukor. Na liter mlieka použijeme približne 8 vajec, pridáme štipku soli a cukru. Všetky suroviny zmiešame, rozšľaháme mixérom a varíme kým sa nám nevytvoria hrudky. Zmes potom precedíme cez gázu alebo utierku, tú stočíme, zaviažeme a zavesíme na miesto, kde ešte môže prebytočná šťava odtiecť. Niektoré gazdinky do hrudky rady pridajú aj medvedí cesnak či hrozienka.

Veľkonočná plnka

Na prípravu plnky budeme potrebovať cca 500g vareného údeného mäsa či šunky, 6 vajec, 6 žemlí, maslo mleté čierne korenie, pažítku, vňaťku a slepačí vývar. Mäso, žemle, pažítku a vňatku si nakrájame, pridáme žĺtky, čierne korenie, vývar a nakoniec sneh z bielkov. Premiešame a dáme upiecť do rúry. Tak ako pri hrudke, aj pri tomto recepte poznáme veľa obmien. Prakticky môže mať každá gazdinka svoj vlastný overený recept.

Paska

Na kysnuté cesto budeme potrebovať 500 g polohrubej múky, 250 ml vlažného mlieka, 60 g kryštálového cukru, 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli, 20 g čerstvého droždia, 1 žĺtok (môže byť aj celé vajíčko) a 80 g masla.

Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Do misky si dáme všetky suroviny a nakoniec nakysnutý kvások. Cesto poriadne vymiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do cesta môžeme pridať pri miesení aj hrsť hrozienok. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme kruh, v strede ho kúsok narežeme na kríž. Preložíme na plech, popicháme vidličkou, necháme podkysnúť kým sa nám vyhreje rúra, potrieme vajíčkom a pečieme pri 180 C asi 10 minút, a potom znížime teplotu na 160 a dopečieme ďalších 10 – 15 minút.

Ktoré tradičné jedlá nesmú chýbať na vašom sviatočnom stole? Napíšte nám na odvas@global24.sk alebo na našu facebookovú stránku.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM