Lukáš Zavacký Rôzne Rôzne

Tréner Roman (24): Telocvik mu v škole nevoňal, teraz radí zástupu Košičaniek

Leto sa pomaly rozbieha a posilňovne momentálne praskajú vo švíkoch. Svoje o tom vie 24-ročný tréner Roman Borovský, ktorý nám povedal niečo o vlastnej profesii a Košičanoch.

Ilustračný obrázok k článku Tréner Roman (24): Telocvik mu v škole nevoňal, teraz radí zástupu Košičaniek
Zdroj: archív Romana Borovského

Chcete vedieť, čo je potrebné spĺňať, aby ste mohli byť osobným trénerom? Zaujíma vás, či sú obyvatelia nášho mesta aktívni alebo skôr leniví? Čítajte exkluzívny rozhovor s odborníkom z Golem Clubu, ktorý nám poskytol fotografiu so svojou klientkou.

Ako ste sa dostali k tomuto povolaniu?

Robil som bojové športy. Najprv aikido, potom som prešiel na džudo a zmiešané bojové umenia. Pri nich som potreboval zlepšiť silu, rýchlosť a kondíciu. Začal som preto chodiť do fitka na gymnáziu. Tvorili sme dobrý kolektív, pričom tam nechýbal ani odborný dohľad.

Čo ste museli absolvovať, aby ste sa dostali tam, kde ste?

Prihlásil som sa na školenie trénerov I. stupňa v kulturistike, fitnes a silovom trojboji s motiváciou vedieť poradiť hlavne sám sebe. Práca s klientom prišla náhodne. Keď som býval na Južnej triede, otvárali novú posilňovňu. Skúsil som to a teraz som tu štvrtý rok.

Čiže byť trénerom nebolo odmalička vaším snom…

Nie. Dokonca som bol rok oslobodený od telesnej výchovy, pretože som nechcel cvičiť (smiech). K športu som od začiatku neinklinoval. Bol som skôr počítačový typ. Vďaka tomu si stále viem preinštalovať Windows (smiech).

Hovorili ste o tom, že ste absolvovali nejaké kurzy. Sú priamo potrebné pri výkone spomenutej profesie?

Samozrejme, že áno. Ak to chce niekto robiť legálne, potrebuje osvedčenie osobného trénera. Na základe toho mu vystavia živnostenské oprávnenie. A potom to už záleží od fitka, aké nároky kladie na svojich ľudí. Naše si určite potrpí na kvalitu. Je to tu prísne. Musíme sa vzdelávať, nekončí u nás všetko jedným certifikátom.

Čo sa týka Košičanov, chcú pre seba niečo robiť?

Povedal by som, že je to naozaj tak. Teraz je taký boom. Zdravý životný štýl ide do popredia. Aj čo sa týka stravovania. Posúva sa to k lepšiemu. Nielen naše mesto, ale celkovo Slovensko je na tom relatívne dobre. Pochodil som i zahraničie a videl som rozdiel hlavne u mladých.

Hovorí sa o tom, že mnohí cvičia pred letom a potom opäť prestanú…

Je to škoda, lebo strácajú progres, ktorý urobili za určité obdobie. Má význam niekedy poľaviť v tréningu a nechať telo zregenerovať, ale tu sa bavíme o pár dňoch alebo týždňoch. Je škoda, ak niekto vypadne na dlhšie. Práve v čase, keď sa jeho telo začína adaptovať.

Spozorovali ste tento trend taktiež?

No hej. Smejeme sa tu, že teraz v lete je pre nás uhorková sezóna. V septembri či v októbri už veľa ľudí posilňuje v oddychovom režime. A katastrofa začína po sviatkoch spolu s novoročnými predsavzatiami (smiech).

A keďže ste tréner, žiada si vaše rady najmä opačné pohlavie?

Celkovo si muži neradi nechávajú poradiť ohľadom tréningov. Myslia si, že keď si prečítajú niečo v časopise, tak všetko potrebné vedia. Ženy sú našim službám prístupnejšie. Asi 70 percent klientely tvoria i u mňa práve ony.

Onedlho vám prinesieme ďalšie články, v ktorých vám Roman Borovský priblíži metódy, ktorými získate vypracované brucho, odhalí chyby pri diétach a prezradí niekoľko pikošiek z fitnescentra. Lajknite našu facebookovú stránku a tieto informácie vám určite neuniknú.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM