Tlačové správy

Tri štvrťroky 2015 v Prvej stavebnej sporiteľni v znamení rastu

Uplynulé tri kvartály roka 2015 boli pre Prvú stavebnú sporiteľňu v znamení rastu. Pozitívny trend badať vo všetkých ukazovateľoch.

Ilustračný obrázok k článku Tri štvrťroky 2015 v Prvej stavebnej sporiteľni v znamení rastu

Vzrástol počet aj objem nových zmlúv o stavebnom sporení, v úverovom obchode sledujeme výrazný nárast v objeme a významný úspech zaznamenali aj úvery na zariadenie domácnosti.

Nové zmluvy

Od januára do konca septembra 2015 Prvá stavebná sporiteľňa uzatvorila celkom 107 783 nových zmlúv o stavebnom sporení. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka ide o 17-percentný nárast.

Výraznejší vzostup nastal v objeme cieľových súm nových zmlúv. Kým v prvých deviatich mesiacoch roka 2014 si klienti uzatvorili zmluvy s celkovým objemom 1,51 mld. eur, v tomto roku to bolo 2,08 mld. eur. V percentách to znamená 38-percentný nárast. Rastúci trend vidíme aj v detských zmluvách, kde objem cieľových súm vzrástol o 15 %.

Nové úvery

Úverom od Prvej stavebnej sporiteľne sa rovnako darí. Klienti si od januára do konca septembra tohto roka zobrali celkom 17 972 nových úverov na bývanie. V porovnaní s vlaňajškom sledujeme 9-percentný nárast. Výraznejší vzostup je však badateľný v objeme úverov. Klienti z roka na rok žiadajú o vyššie sumy úverov. Kým vlani sa priemerná výška medziúveru v PSS, a. s., pohybovala na úrovni 23 300 eur, tento rok to je už 27 100 eur. Preto je aj celkový objem úverov vyšší ako vlani. PSS, a. s., tento rok zatiaľ poskytla úvery v objeme 459,69 mil. eur, minulý rok to bolo za rovnaké obdobie 357,05 mil. eur, čo predstavuje 29-percentný nárast.

„Teší nás, že úvery z Prvej stavebnej sporiteľne sú neustále veľmi obľúbené. Konkurencia je silná, napriek tomu sme dokázali v tomto roku výrazne zvýšiť objem nových úverov. Od leta poskytujeme úvery na bývanie doslova šité na mieru pre každého klienta. Znížili sme úrokové sadzby až o 0,5 % ročne a zároveň pri schvaľovaní úveru zohráva rolu viacero faktorov, preto môžu klienti získať výhodnejší úrok a tým aj nižšiu splátku úveru.“, hovorí riaditeľ odbytu PSS, a. s., Ing. Kamil Timura. Dodáva, že „v Prvej stavebnej sporiteľni momentálne klient nájde všetko, čo pre svoje bývanie potrebuje. Okrem bežných úverov na bývanie poskytujeme aj úvery na zariadenie domácnosti, preto naši klienti zafinancujú už aj nábytok či iný mobiliár v domácnosti. V tomto roku sme zatiaľ poskytli úvery na zariadenie domácnosti v celkovom objeme 4,72 mil. eur.“

Celkové prostriedky do bývania

Rekonštrukcia bývania zostáva aj naďalej najčastejším účelom použitia prostriedkov zo stavebného sporenia. Za prvých deväť mesiacov tohto roka do nej smerovalo až 85 % všetkých peňazí z Prvej stavebnej sporiteľne. Celkovo PSS, a. s., poskytla v tomto roku na účely spojené s bývaním až 493,81 mil. eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 26 %. Z pohľadu rozloženia jednotlivých účelov vedie jednoznačne rekonštrukcia bývania (85 %). Nasledujú kúpa (8 %), ďalšie stavebné účely (5 %) a na záver nová bytová výstavba (2 %).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM