Peter Handzuš Správy

Trpia aj zvieratá! Účinné rady, ako zmierniť trápenie našich miláčikov v horúčavách...

Horúčavy predstavujú záťaž nielen pre ľudí, ale aj pre zvieratá. Nezodpovedným prístupom môže majiteľ vystaviť svojho miláčika istej smrti. Ak sa však budete držať našich rád, môžete ich trápenie zmierniť, ba dokonca ich zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Trpia aj zvieratá! Účinné rady, ako zmierniť trápenie našich miláčikov v horúčavách...
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Letnými horúčavami trpia zvieratá rovnako ako my. Pred spaľujúcim slnkom, horúčavou a smädom sa však nedokážu chrániť. Naše nezodpovedné konanie vedie k takým závažným stavom ako dehydratácia, prehriatie organizmu, úpaly, v extrémnych prípadoch ku kolapsom či úhynu zvieraťa,“ vraví predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Ľahká letná strava

Pripomína preto, že zvieratám treba zabezpečiť dostatočný tieň a neobmedzený prístup k čerstvej vode. Vodu treba vymieňať častejšie ako zvyčajne, keďže sa rýchlo prehreje a hrozí premnoženie baktérií. Raz za deň tiež treba umyť misku.

Problémy môžu mať aj kardiaci, obézne aj staré zvieratá. Vysoké teploty im sťažujú dýchanie a činnosť srdiečka. Odborníci preto odporúčajú v týchto dňoch podávať svojim domácim miláčikom ľahkú letnú stravu.

Zvieratá sa nesmú v týchto dňoch nechávať zatvorené v autách ani na chvíľu. „Ak je vonku horúcich 35 stupňov Celzia, v uzavretom priestore auta to znamená zničujúcich 70 stupňov už za krátku chvíľu. Pootvorené okienko v žiadnom prípade nezabezpečí dostatočné ochladzovanie. Zviera riskuje úpal a kolaps, dokonca úhyn,“ zdôraznila Dugovičová. Veľkou hrozbou však nie je len auto, ale aj rozpálený asfalt. Psie labky tak môžu byť zodrané až do krvi.

Podľa predsedkyne Občianskeho združenia Pes v Núdzi Dominiky Homolovej sú pod neustálou hrozbou hlavne psíky, ktoré žijú v nevyhovujúcich podmienkach. „Nemajú prístup k vode, nemajú búdu, sú na reťaziach bez možnosti skryť sa pred slnkom. Aj týmto sposobom dochádza k ich týraniu . Aj preto by takéto prípady ľudia mali okamžite nahlasovať na príslušnú veterinárnu správu a žiadať o okamžité vykonanie kontroly, prípadné odobratie zvieraťa,“ povedala Homolová.

Nezabúdajte na malé zvieratá

Chrániť treba aj malé spoločenské a hospodárske zvieratá, nielen psy a mačky. Odborníci radia: „Malé zvieratá ako králiky, škrečky, morčatá či vtáčiky nenechávajte v klietkach na balkónoch a terasách situovaných na juh, juhozápad a západ. Hrozí im prehriatie a úhyn!“ Rybičkám v akváriu treba častejšie vypínať akváriové osvetlenie a opatrne dolievať chladnú vodu, pomôže to znížiť teplotu.

Hospodárske zvieratá potrebujú tieň pod veľkým prístreškom alebo pod stromami tak, aby sa zmestili do tieňa všetky naraz. Voda je tiež samozrejmosťou. Prasiatka majú extrémne citlivú pokožku, ak sú vonku, mali by mať možnosť bahenného kúpeľa, ktorý vytvorí na koži ochranný film.

Global 24/tasr, webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM