Tlačové správy

Tržby odvetvia chémie za rok 1. polrok 2015 rástli o 0,1 %

Iba symbolický rast vo výške 0,1 % zaznamenal za prvý polrok tohto roka chemický a farmaceutický priemysel SR.

Ilustračný obrázok k článku Tržby odvetvia chémie za rok 1. polrok 2015 rástli o 0,1 %
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, v 1. polroku 2015 dosiahli tržby slovenských chemických a farmaceutických firiem 4,773 410 miliardy EUR, čo bolo o 1,864 milióna EUR viac ako v 1. polroku 2014. Informoval o tom Ing. Roman Karlubík, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

,,Symbolický rast odvetvia o 0,1 % za prvých šesť mesiacov tohto roka hodnotíme ako stagnáciu odvetvia chémie a farmácie na Slovensku. Navyše táto stagnácia prichádza po tom, čo v rokoch 2013 a 2014 klesli tržby dva roky po sebe vždy o cca 5 % a porovnávacia základňa je tak nižšie ako predtým. Vývoj odvetvia je rozdielny v jednotlivých segmentoch. Pokračoval pokles v segmente ropné produkty, kde sa za prvý polrok medziročne znížili tržby o –5,2 %. Vlani za celý rok 2014 však zaznamenali pokles až o –13,7 %. Pozitívny bol naopak vývoj v segmente chemikálie a chemické výrobky o 0,1 %. Farmaceutické výrobky a prípravky narástli o 2,4 %, ale tento rast prišiel po vlaňajšom celoročnom poklese až o –14,2 %. Pozitívny trend potvrdila výroba výrobkov z gumy a plastov rastom o 5,1 %, ktorá už vlani celoročne narástla o 8,2 %. Výrobky z gumy a plastov vďačia za svoj rast predovšetkým oživeniu výroby áut na Slovensku i vo svete,“ komentoval vývoj odvetvia R. Karlubík.

Dodal, že kým celá slovenská ekonomika v posledných rokoch aspoň mierne rastie, chémia ako celok také šťastie nemá a dopláca na vonkajšie, aj vnútorné vplyvy a len pomaly sa zotavuje z dôsledkov svetovej finančnej a hospodárskej krízy. Striedajú sa rastové tendencie s poklesom, čo je obvyklým prejavom obdobia, keď najťažšie dôsledky krízy pominuli, hospodárske oživenie je pomerne nevýrazné a budúce očakávania neisté.

,,Medzi príčinami takéhoto vývoja sú dopady hospodárskej recesie vo svete, lacné energie v USA, smernice Európskej únie (EÚ) zvyšujúce náklady firiem a zhoršovanie podnikateľského prostredia v SR. Takýto vývoj nie je iba v SR, ale prakticky v celej Európe, z čoho ťaží hlavne čínsky chemický priemysel. V takejto situácii by pomohli systémové riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, po ktorých podnikatelia dlhodobo volajú. Vláda by mala uľahčiť podnikaniu znížením odvodov a daní, ktoré sama zvýšila, keď to odôvodňovala nutnosťou konsolidovať financie,“ povedal R. Karlubík.

Dodal, že v súčasnosti sú financie konsolidované, ale odvodové a daňové zaťaženie podnikania je oveľa vyššie ako pred niekoľkými rokmi. Nastal čas, aby z oživenia ekonomiky profitovali aj podniky a podnikatelia, ktorí znášajú hlavnú záťaž napĺňania rozpočtu. Znížením odvodového a daňového zaťaženia by sa vytvorili udržateľné pracovné miesta, zlepšilo hospodárenie firiem a vytvorili zdroje na investície, ktoré si v súčasnosti chemické podniky nemajú z čoho vytvárať, keďže aj legislatíva pri odpisoch sa zhoršila.

,,Situácia je ťažká hlavne pre malé a stredné podniky, ktorých je v odvetví chémie väčšina. Práve oni by potrebovali uľahčiť. Je nepochopiteľné, že malí podnikatelia musia platiť okrem daní ešte aj 14 % zdravotné odvody z podielov na zisku, ktoré sú vlastne ďalšou skrytou daňou, znásobujúcou zaťaženie malého podnikania. Tieto odvody, ktoré zaviedla ešte predchádzajúca vláda – vtedy vo výške 10 %, sú nespravodlivé, lebo rozdielne zaťažujú malých a veľkých podnikateľov (tých len do určitej výšky) a treba ich zrušiť. Navyše ich zrušením sa podporí motivácia vykazovania vyššieho zisku, z čoho opäť získa štát,“ navrhol R. Karlubík.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, v roku 2014 dosiahli tržby slovenských chemických a farmaceutických firiem v bežných cenách 9,677 miliardy EUR, kým v roku 2013 to bolo 10,197 miliardy EUR a v roku 2012 až 10,734 miliardy EUR. Na celkovej produkcii priemyselnej výroby SR sa chemický a farmaceutický priemysel SR podieľa 18,5 %. V odvetví prevažujú malé a stredné firmy – v súčasnosti tu podniká 275 firiem s viac ako 20 zamestnancami. V roku 2014 sa v nich zvýšila zamestnanosť na 39 002 zamestnan­cov. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Zabezpečujú aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM