Miroslav Pomajdík Správy

Tuberkulóza je na ústupe, ale... Najviac nakazených je z Košického a Prešovského kraja!

Na Slovensku sa dlhodobo darí znižovať výskyt tuberkulózy (TBC). V minulom roku bolo do Národného registra TBC nahlásených 345 nových prípadov. Najviac ľudí trpiacich touto chorobou žije v Prešovskom a Košickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Tuberkulóza je na ústupe, ale... Najviac nakazených je z Košického a Prešovského kraja!
Zdroj: TASR

„V Slovenskej republike je zaznamenávaný dlhodobo klesajúci trend chorobnosti na TBC," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Táto choroba najviac postihuje alkoholikov, bezdomovcov, asociálov, Rómov, či starších ľudí. Medzi rizikové skupiny patria tiež ľudia infikovaní HIV, migranti, či vojaci vracajúci sa z misií vo svete.

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca (pľúcna tuberkulóza), mykobaktérie však môžu spôsobiť chorobný proces aj v mimopľúcnych štruktúrach (lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, koža i oči). Inkubačný čas ochorenia je šesť až osem týždňov. Choroba sa šíri z človeka na človeka kvapôčkovou formou.

Medi príznaky TBC patrí slabosť, malátnosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšená telesná teplota. Ak sú postihnuté dýchacie orgány, pripája sa bolesť na hrudníku, tri a viac týždňov trvajúci kašeľ a môže sa objaviť aj vykašliavanie krvi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM