Zuzana Vajayová Rôzne

TUKE už po šiesty krát otvorila brány Detskej univerzity

Technická univerzita v Košiciach (TUKE) organizuje už šiesty ročník detskej univerzity s názvom Sme TU pre deti.

Ako uviedla Adriana Miškovičová z TUKE, nadšeným detským účastníkom, žiakom základných škôl 3. až 8. ročníka, organizátori už tradične priblížia univerzitný život, ako aj sprístupnia vedu a jej aplikovateľnosť v praxi.

„Snahou je prebudiť záujem o vedu, techniku, výskum a vzdelávanie sa v metropole východného Slovenska, hľadať cesty k riešeniu vedeckých záhad a objavov v našich laboratóriách a u našich partnerov,“ povedala.

Cieľom projektu je priblížiť žiakom ZŠ súčasné vedecké poznatky spôsobom primeraným ich veku a záujmom, zoznámiť ich s organizačnou štruktúrou, vyučovacím procesom a vedeckým výskumom na Technickej univerzite v Košiciach a v partnerských organizáciách.

Slávnostné otvorenie 6. ročníka detskej univerzity sa uskutočnilo dopoludnia na pôde univerzity. “Počas desiatich dní v dvoch turnusov sa bude 120 detí venovať rôznym zaujímavým témam. Ich štúdium bude ukončené slávnostnou promóciou a odovzdaním diplomov absolventom detskej univerzity. Prevezmú si ich z rúk rektora TUKE profesora Juraja Sinaya za prítomnosti najvyšších predstaviteľov akademickej obce, partnerov, rodičov a príbuzných,“ doplnila Miškovičová.

Podľa jej slov, aj napriek letným prázdninám deti prejavili záujem o detskú univerzitu a po objavovaní tajov vedy a techniky, a ani počas horúcich dní im neprekáža znova zasadnúť do školských lavíc. Projekt detskej univerzity s názvom Sme TU pre deti realizuje TUKE za podpory Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM