Správy

Turistika v Košiciach: V lesoch pribudnú nové chodníky, altánky i lavičky

Spoločnosť Mestské lesy Košice chce viac otvoriť lesy pre verejnosť a podporiť rozvoj lesnej turistiky. Čo sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Turistika v Košiciach: V lesoch pribudnú nové chodníky, altánky i lavičky
Zdroj: OOCR Region Liptov

Spoločnosť Mestské lesy Košice chce projektom „Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér“ viac otvoriť lesy pre verejnosť a podporiť rozvoj lesnej turistiky. Považuje ju i za jeden z nástrojov na zlepšenie slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce.

Hlavným cieľom projektu, ktorý je financovaný z nórskych grantov je zníženie existujúcich bariér cezhraničnej spolupráce. Podieľa sa na ňom deväť partnerov, piati zo Slovenska, traja z Ukrajiny a jeden z Nórska, z verejnej správy, tretieho sektora a súkromnej sféry. Hlavným partnerom – prijímateľom projektu je Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

Medzi hlavné výstupy projektu bude patriť vzdelávací program zameraný na využívanie lesa na turistiku a lesnú pedagogiku, zveľadenie lesoturistickej vybavenosti, zážitkové programy pre mládež. V rámci infraštruktúry sa u partnerov celkom vybuduje 15 zážitkových a oddychových objektov pre návštevníkov lesa vrátane bezbariérových objektov pre zdravotne postihnuté osoby. Počas realizácie projektu sa vytvorí súčasne cezhraničný klaster zameraný na podporu turizmu v lesoch a lesnej pedagogiky,“ priblížil Miroslav Tököly z Mestských lesov Košice.

Tie podľa jeho slov, ako jeden z partnerov v rámci projektu a svojho podielového grantu vo výške 113.846 eur obnovia a doplnia rekreačnú a vzdelávaciu infraštruktúru na území košického lesoparku aj s pomiestnymi bezbariérovými úpravami s cieľom sprístupniť ich širšiemu okruhu verejnosti.

„Pôjde o lokality Horný Bankov – kaplnka a piknikové lúčky a lokalita Furča – promenádny chodník. Plánovaný termín ukončenia projektu je 30. apríla,“ doplnil Tököly.

V rámci projektu tam v marci a apríli doplnia sieť chodníkov a rekreačných plôch v záujme zabezpečenia bezbariérového prístupu a osadia aj nové altány, stoly, lavičky, ohniská, informačné a náučné tabule.

„Stavebné práce budú vykonávané v otvorenom, verejne prístupnom prírodnom prostredí Horného Bankova v okolí kaplnky a na piknikových lúčkach, ako aj na Furči. Žiadame preto návštevníkov lesoparku o toleranciu nutných obmedzení a rešpektovanie stavebného značenia počas doby výstavby. Tieto obmedzenia budú štedro vyvážené významným prínosom projektu ku skvalitneniu rekreačného využívania lesoparku,“ dodal Tököly.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM