Lukáš Zavacký Kultúra Kultúra

Tvorba majstrov ľudovej umeleckej výroby v Košiciach: Krojované bábiky, drevené plastiky a ďalšie zaujímavosti

Diela majstrov ľudovej umeleckej výroby z východného Slovenska predstavuje najnovšia kolektívna výstava, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Tvorba majstrov ľudovej umeleckej výroby v Košiciach: Krojované bábiky, drevené plastiky a ďalšie zaujímavosti
Zdroj: TASR

Návštevníci na nej môžu obdivovať krojované bábiky, klobúky, tkané výrobky, produkty z kovu a dlabaného dreva či drevené plastiky. Svoju tvorbu prezentujú Juliana Boboňková, Mária Tomisová, Cyril Horák, Peter Kovalík, Ján Krajčí, Martin Mešša, Ján Sakala a Igor Toder.

Expozícia približuje umelecké osudy autorov, poukazuje na význam ľudovej umeleckej výroby a jej hodnoty. A zároveň oboznamuje verejnosť s podmienkami získania čestného titulu majster ľudovej umeleckej výroby, ktorý sa od roku 1959 udelil už 406 jednotlivcom. Súčasťou sú krátke videozáznamy zachytávajúce týchto výnimočných ľudí priamo pri práci.

„Všetkým chceme predstaviť odborníkov, ktorí boli za svoju tvorbu ocenení a prepojiť tak konkrétny výrobok s konkrétnym výrobcom,“ uviedla kurátorka Iveta Tinesová. Výstava v galérii na Mäsiarskej 52 potrvá do 25. novembra.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM