Aktualizované Krimi

Tvrdý trest! Noru Mojsejovú odsúdili za podvod na desaťročné väzenie

Okresný súd Košice I uznal dnes Košičanku Eleonóru Mojsejovú, známu z televíznych reality show, za vinnú z obzvlášť závažného podvodu.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdý trest! Noru Mojsejovú odsúdili za podvod na desaťročné väzenie
Zdroj: archív TASR

Súd podnikateľku odsúdil na desaťročný trest odňatia slobody so zaradením do ústavu na výkon väzby s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný a je možné sa voči nemu odvolať do 15 dní.

Obžalovaná podľa súdu koncom roku 2008 pod zámienkou pôžičky a nereálne vysokých úrokov podvodne vylákala od Františka Kabrheľa, mediálne známeho ako Versače, celkovo viac ako 853-tisíc eur (25,7 milióna Sk).

Nenávratná pôžička?

Podnikateľka mala vyhotoviť a podpísať tri zmluvy o pôžičke a k nim príjmové pokladničné doklady. Peniaze od poškodeného prevzala, istinu ani po opakovaných výzvach nevrátila a úroky v zmysle zmlúv nezaplatila.

Kabrheľovi poskytli peniaze na pôžičku jeho priatelia, ktorí Eleonóru M. poznali a dôverovali jej podnikateľským schopnostiam.

Potvrdili to podľa súdu svedkovia, pravosť podpisu obžalovanej na zmluvách potvrdili aj grafológovia.

„Už v čase podpisu predmetných zmlúv vedomá si nedostatočnosti vlastných finančných zdrojov konala v úmysle poskytnuté pôžičky veriteľovi nevrátiť, čím poškodenému Františkovi Kabrheľovi spôsobila škodu vo výške 853 083 eura. Teda, na škodu cudzieho majetku seba obohatila tým, že uviedla iného do omylu a spôsobila tak na cudzom majetku škodu veľkého rozsahu,“ uviedol sudca v rozsudku.

Hrozilo jej viac

Súd uložil za daný trestný čin najnižší možný trest s poukázaním na doterajší bezúhonný život obžalovanej, ktorej hrozilo až 15-ročné väzenie. Eleonóra M. na súd dnes opakovane neprišla s tým, že je práceneschopná a súhlasila s pojednávaním v jej neprítomnosti. Obvinenia v minulosti odmietala a tvrdila, že žiadne finančné prostriedky 30. decembra 2008 nezobrala.

Kabrheľ, ktorý prišiel na pojednávanie, sa bezprostredne k verdiktu pre médiá vyjadriť nechcel, rovnako ani advokátka odsúdenej. V kauze prebiehalo aj občiansko-právne konanie, v ktorom sa Kabrheľ v civilnej žalobe dožadoval od Eleonóry M. vrátenia peňazí.

Súd v októbri schválil zmier medzi oboma stranami, pričom žalovaná sa zaviazala vrátiť istinu pôžičky do troch dní od nadobudnutia právoplatnosti uznesenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM