Alexandra Kolínská Kultúra

Týmto vzácnym kačičkám sa to po rokoch skúšania konečne podarilo: V košickej ZOO sú šťastím bez seba :)

V našej ZOO majú obrovskú radosť. A právom. Tento vzácny a ohrozený kačací párik si našiel po takmer dvoch rokoch k sebe cestu, pozrite sa, aké milé prekvapenie prichystali košickej ZOO...

Ilustračný obrázok k článku Týmto vzácnym kačičkám sa to po rokoch skúšania konečne podarilo: V košickej ZOO sú šťastím bez seba :)
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšia slovenská zoologická záhrada v Košiciach si ešte v roku 2012 doviezla z ostravskej zoo druh vzácnych laysanských kačíc. Takmer dva roky sa páriku nepodarilo zahniezdiť, no teraz sa tešia z prvého mláďatka.

Toto kačiatko sa vyliahlo 1. júna. „Toto mláďa sa však vyliahlo v liahni, nakoľko samica prestala vajíčka inkubovať a my sme ich promptne premiestnili do liahne. Z piatich vajec však bolo oplodnené iba jedno,“ povedal Patrik Pastorek, hlavný zoológ košickej ZOO.

Mláďatko môžete vidieť v takzvanej rotunde pri výbehu levov a bazéna pre tulene.

Kačica Laysanská takmer vyhynula

Kačica laysanská je ohrozený druh a svojho času bola vyhlásená za najvzácnejší druh vtákov na svete s jedným prežívajúcim párom. Tento druh kačice pochádza z Havajských ostrovov, vyskytuje sa iba na ostrove Laysan. Začiatkom 20. storočia tento druh kačíc takmer vyhynul z dôvodu vypustenia domácich králikov a iných domácich zvierat, ktoré zlikvidovali skoro všetku potravu.

„Kačice tu trpeli nedostatkom potravy, stratou prirodzeného prostredia a tiež nízkou hniezdnou úspešnosťou,“ dodal Patrik Pastorek.

„Po vyhubení králikov sa počet týchto vtákov zvýšil v roku 1987 na takmer 500 jedincov. V roku 1993 zažila celá populácia vtákov opäť úder, kvôli dlhotrvajúcemu suchu a chorobám. Zlá kontrola v tejto dobe zhoršila presné populačné odhady. Pred suchom z 743 vtákov zostalo živých len 82–127 jedincov. Od tejto doby sa počet pomaly zvyšuje. Posledné populačné odhady hovoria o 503–682 vtákov na ostrove Laysan,“ pokračoval.

Snaha zachrániť tento ohrozený druh

Tento druh kačíc nie je sťahovavý. Obdobie hniezdenia majú od decembra do júla, pri čom znesú 4–8 vajíčok na ktorých sedia 26 dní. Dospelý jedinec dosahuje hmotnosť 400–550 g a dĺžku 35–41 cm. Ich potravou sú bezstavovce, trávy, semená a riasy.

„Dvadsaťdva kačíc laysanských bolo vypustených v roku 2005 na havajskom atole Midway ako časť dvojročného projektu reintrodukcie druhu, ktorý organizuje US Fish and Wildlife Service a US Geological Survey. Vypúšťanie kačíc na atol Midway, vzdialený dva dni jazdy loďou od ostrova Laysan, je súčasťou programu, cieľom ktorého je postupné navrátenie kačíc na ostrovy, kde sa kedysi vyskytovali a vytvoriť tak akúsi poistku zvlášť na miestach bez výskytu predátorov,“ dodal na záver.

foto: Patrik Pastorek

Zdroj: Patrik Pastorek, ZOO Košice

Ohrozená kačica laysanská: Prekvapila košickú ZOO
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM