Zuzana Vajayová Rôzne

U Prešovčana s E.coli sa nepotvrdil nebezpečný toxický kmeň

Kmeň E.coli, ktorý našli v stolici 25-ročného Prešovčana, neprodukuje nebezpečný šiga toxín, ktorý spôsobil v zahraničí úmrtia.

Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Košiciach hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. „Všetko sa javí úplne inak ako v Nemecku,“ zdôraznil.

Zdravotný stav pacienta s črevnými problémami, sepsou a uremickým syndrómom je po celý čas hospitalizácie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach stabilizovaný.

Podľa Šimka u všetkých ľudí, ktorí sa nakazili nebezpečnou E.coli, potvrdili cestovateľskú anamnézu. „Všetci navštívili Nemecko.“

Zástupca prednostu košickej Kliniky pre infekčné choroby Univerzitnej nemocnice L. Pasteura, kde Prešovčana hospitalizovali, Ladislav Virág informoval, že pacienta prijali z prešovskej nemocnice s diagnózou hemolyticko-uremického syndrómu spôsobenou infekciou E.coli.

Počas košickej hospitalizácie však už hemolýzu, teda rozpad červených krviniek nekonštatovali. „Ale už pri prijatí boli príznaky a známky sepsy – závažnej bakteriálnej infekcie,“ oznámil Virág.

To, že zdroj nákazy nedokázali lekári vylúštiť, pripísal hlavný hygienik SR tomu, že inkubačná doba trvá tri až osem dní, prvé príznaky sú nešpecifické, väčšinou vo forme hnačiek či porúch zažívacieho systému. Pacient navštívi lekára až vtedy, ak objaví krv v stolici. „Veľmi ľahko sa môže stať, že tá komodita, ktorá je podozrivá, sa už mohla dostať mimo hry,“ komentoval Šimko.

Mladíka s E.coli preložili na košickú Kliniku infektológie a cestovnej medicíny v stredu (8.6.) večer s gastroenteri­tídou, porušenými parametrami v krvnom obraze a zhoršenou funkciou obličiek. Je liečený antibiotikami, krvnými derivátmi (dostáva hemotranfúziu) a absolvoval dialýzu. Ďalšia dialýza je plánovaná na dnešné popoludnie.

Zdroj (text + foto): TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM