Alexandra Kolínská Krimi

Učiteľ Žarnay chce dokázať neplatnosť výpovede: Do sporu s vedením školy vstupuje aj nadácia

Na Okresnom súde Košice II sa koná pojednávanie v medializovanom prípade prepustenia učiteľa Ota Žarnaya z košickej Obchodnej akadémie (OA) Polárna. Bývalý učiteľ, ktorý na škole poukázal na spornú zmluvu na externé právne služby, sa domáha uznania neplatnosti svojej výpovede a náhradu ujdenej mzdy.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľ Žarnay chce dokázať neplatnosť výpovede: Do sporu s vedením školy vstupuje aj nadácia
Zdroj: TASR

Nadácia Zastavme korupciu oznámila súdu rozhodnutie vstúpiť do konania ako vedľajší účastník sporu. Zmyslom vedľajšieho účastníctva je pomoc v spore niektorému z účastníkov konania. „Nadácia má záujem o ochranu práv oznamovateľov korupcie a akýchkoľvek nekalých praktík. Dôvod skončenia pracovného pomeru Ota Žarnaya považujeme za účelovo vykonštruovaný,“ uviedol správca Nadácie Zastavme korupciu Peter Kováč.

Žarnay na OA Polárna, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK), začiatkom roka 2013 ako predseda Rady školy poukázal na platenie sporných externých služieb vybranej právničke. Neskôr ho riaditeľ zo školy prepustil, oficiálne pre organizačné dôvody. Žarnay chce na súde dokázať, že výpoveď je neplatná.

Finančná kontrola Úradu KSK na OA Polárna zistila, že pri využívaní externých právnych služieb v období dvoch rokov škola nedodržala zásadu hospodárnosti v sume 2400 eur z celkovo zaplatenej sumy 12 000 eur. Prijatým opatrením bolo, že škola bude využívať služby právnikov zamestnaných na právnom odbore Úradu KSK.

Žarnay získal v roku 2013 za svoj postoj ocenenie Biela vrana, ktoré za spoločensky prínosný odvážny čin udeľujú Aliancia Fair-play a Via Iuris.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM