Lukáš Zavacký Rôzne

Učiteľka košických letušiek to prezradila: Viete, prečo musia byť vysoké?

Byť letuškou je snom nejedného dievčaťa. Cestovanie, obliekanie sa do zaujímavých outfitov a výborný zárobok. To je niekoľko z mnohých výhod. Košická škola im umožňuje dosiahnuť to. Čo však musia spĺňať?

Ilustračný obrázok k článku Učiteľka košických letušiek to prezradila: Viete, prečo musia byť vysoké?
Zdroj: TASR

Stredná priemyselná škola Komenského 2 sa môže pýšiť odborom, ktorý vychováva budúce letušky. Vyspovedali sme preto RNDr. Danielu Pastírovú, ktorá sa ich vzdelávaniu venuje.

Čo bolo hlavným dôvodom, že niečo také u vás vzniklo?

Na trhu nebola žiadna škola, ktorá by ich vychovávala. Zväčšil sa objem leteckých spoločností a tie nemajú čas hľadať dievčatá alebo chalanov s týmto zameraním. Preto nás oslovila jedna agentúra z Prahy, ktorá robí výber pre celú Európu.

Kedy konkrétne ste s tým začali?

Pred piatimi rokmi. Bola to moja trieda a končilo v nej 18 mladých ľudí. Z toho jeden stevard.

Ako to vôbec fungovalo predtým, keď niečo také ako u vás ešte neexistovalo?

Študentky gymnázií chodili na 3 až 5 mesačný kurz, keď ukončili strednú školu maturitným vysvedčením. My ich vzdelávame tomuto 4 roky a pomaličky. V rámci klasickej výuky ich učíme od prvého ročníka letecké predmety. Okrem iného.

A čo musia vôbec takíto žiaci spĺňať, aby k vám mohli prísť?

Prechádzajú nielen prijímacím pohovorom zo slovenského jazyka a matematiky, ale aj výberovým konaním. Musia prísť, ukázať sa, lebo my na nich máme špeciálne požiadavky. A ak nevyhovujú, tak im ani neodporučíme, aby sa k nám hlásili.

Viete aj upresniť, kedy sú dievčatá vhodné na prácu letušky?

Musia mať dobrý zdravotný stav. Nesmú teda trpieť vážnymi ochoreniami – astmou, cukrovkou, silnou alergiou a tak ďalej. Dôležité je obľubovať anglický jazyk, ktorým budú v budúcnosti komunikovať. Netreba zabúdať ani na vzhľad. My konkrétne výšku veľmi neberieme do úvahy, ale i tá je dôležitým parametrom. Letušky totiž musia dosiahnuť na skrinku v lietadlách. Každá spoločnosť má ich však umiestnené rôzne. Číňania sú nižší, preto majú aj iné typy lietadiel.

Sú taktiež vlastnosti, ktoré sa berú za nevyhnutné?

Je to napríklad, samozrejme, komunikatívnosť, tolerantnosť, flexibilita. Dievča nesmie mať tiež na viditeľnom mieste piercingy. Na takéto veci ich už vopred upozorňujeme.

Musí sa okrem toho zúčastniť nejakých školení?

V treťom ročníku je u nás povinné absolvovať záchranársky kurz. Venujú sa pri tom študentkám erudovaní lekári. Na palube musí letuška zvládnuť množstvo vážnych vecí. Keby aj došlo k epileptickému záchvatu alebo pôrodu.

Je obmedzený vek na to, kedy môže začať pracovať v tejto oblasti?

Áno. V prvom rade musí mať maturitu. Vysokoškolské vzdelanie nie je nevyhnutné. Výberové konania sa uskutočňujú približne od 20 rokov. Vek preto mnohé žiačky nepustí, aby hneď vykonávali tento džob. Preto máme dohodu s Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach. Dievčatá tam môžu prvý rok študovať v odbore, ktorý im pomôže v ďalšom vývoji. Popritom môžu chodiť na pohovory. Ak si nájdu prácu, smú prejsť na externé štúdium.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM