Správy

Uhynuté ryby v košickom Mestskom parku: Čo spôsobilo tento stav?

Po tohtoročnej tuhej zime vyplavilo jazierko v košickom Mestskom parku množstvo uhynutých rýb. Čo je príčinou tohto stavu?

Ilustračný obrázok k článku Uhynuté ryby v košickom Mestskom parku: Čo spôsobilo tento stav?
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

V súvislosti s úhynom rýb v jazierku v košickom Mestskom parku zatiaľ nemá Správa mestskej zelene (SMsZ) prehľad o množstve uhynutých rýb a príčine tohto stavu.

Mestská organizácia cez víkend v reakcii zároveň pripomenula, že jazierko nie je dimenzované ako rybník, ale ako rekreačný oddychový objekt. Ryby v ňom sa v minulosti objavili bez súhlasu správcu a začali sa pravdepodobne nekontrolovateľne množiť.

„Na SMsZ sa tak nemôže vzťahovať Vyhláška č. 185/2006 Z. z. o rybárstve, kde sa v § 15 hovorí o opatreniach na záchranu rýb pri mimoriadnych situáciách. Treba si najmä uvedomiť, že tohtoročná zima bola mimoriadne chladná a voda v jazierku zamrzla v takmer celej výške, takže nelegálne nasadené ryby nemali dostatok životného priestoru a pravdepodobne časť z nich uviazla v ľade,“ tlmočil stanovisko SMsZ jej hovorca Viliam Štrelinger.

Napriek tomu však SMsZ vyhlásila, že sa o likvidáciu uhynutých rýb postará okamžite, veľkú úlohu však zohrá počasie. V súčasnosti to nie možné, keďže na jazierku sa nachádza vrstva ľadu a akákoľvek manipulácia na jeho hladine by predstavovala nebezpečenstvo ú­razu.

„SMsZ zabezpečila ohradenie jazierka bezpečnostnými páskami, aby sa k nemu nepribližovali ľudia, prípadne psy. Aby sme predišli prípadným nebezpečným biologickým následkom, zabezpečíme veterinárnu expertízu vzoriek uhynutých rýb. Toto všetko predstavuje nepredpokladané náklady pre SMsZ, ktoré spôsobili nezodpovední návštevníci parku,“ uviedla organizácia.

Jazierko má rozlohu 653 štvorcových metrov a objem 2230 kubických metrov. Jeho maximálna hĺbka je 3,5 metra pri bezpečnostnom prepade, v iných častiach je plytké a nevhodné na chov rýb. Dno umelého jazierka je vyložené fóliou. V jeho okolí a priamo v ňom je bežná vodná vegetácia.

„Projekt revitalizácie Mestského parku nepočítal s umelým nasadením živočíchov do jazierka, zapáčilo sa tam však divým kačkám, ktoré tu aj hniezdia. V jazierku sa nachádzali aj rôzne druhy rýb, ktoré sem pravdepodobne nasadili ‚aktívni‘ akvaristi,“ konštatovala SMsZ.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM