Marcel Páleš Správy

UJPŠ počas leta? Študentov vystriedali deti, bude aj promócia

Voľbu prezidenta republiky, priebeh súdneho sporu či poskytovanie prvej pomoci bližšie spoznajú a vyskúšajú si desiatky žiakov základných škôl v rámci týždňa aktivít. Ten začal dnes na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku UJPŠ počas leta? Študentov vystriedali deti, bude aj promócia
Zdroj: TASR

Podujatie s názvom Univerzita bez hraníc sa koná už štvrtýkrát a jeho cieľom je priblížiť deťom výučbu a vedeckú činnosť na jednotlivých fakultách UPJŠ. Program pre takmer 50 žiakov vo veku 11–13 rokov vyvrcholí piatkovou detskou promóciou.

Hravo o pedagogických procesoch na univerzite

„Podobné aktivity, pri ktorých sa deti môžu hravou formou zoznámiť s pedagogickým procesom na univerzite, sa realizujú na vysokých školách po celom svete. Verím, že sa všetky deti na pôde UPJŠ v Košiciach nielen dobre zabavia a oddýchnu si, ale tiež načerpajú príjemnou formou nové poznatky,“ hovorí rektor UPJŠ Ladislav Mirossay.

Projekt Univerzita bez hraníc je postavený na filozofii celodenného tábora. Pre deti je pripravený program od 8.00 do 19.30 h, pričom každý deň prežijú na inej fakulte.

„Naši vedci a pedagógovia priblížia deťom univerzitu ako tvorivé, ale aj hravé miesto. Na fakulte verejnej správy sa budú zaoberať témou voľby prezidenta, ďalší deň sa budú deťom venovať pracovníci lekárskej fakulty, kde im napríklad biochemici priblížia pôvod a význam farieb v živých organizmoch, naučia sa poskytovať prvú pomoc, so stomatológmi sa vyberú na prechádzku ústnou dutinou,“ uviedla koordinátorka projektu Beáta Jurečková.

Aj simulovaný súdny spor

V stredu bude program pokračovať na Právnickej fakulte, kde ich čaká simulovaný súdny spor. Riešiť budú konkrétne prehrešky, napríklad krádež, pričom si sami zahrajú úlohu prokurátora, obhajcu či sudcu. Popoludňajšie športovo-animačné aktivity pre deti pripravili pracovníci Ústavu telesnej výchovy a športu.

„Vo štvrtok ich čaká na Prírodovedeckej fakulte pestrý program v chemickom laboratóriu, kde budú experimentovať s vodou a ohňom, dozvedia sa zaujímavosti z oblasti biológie a venovať sa im budú aj programátori, s ktorými pripravia roboty na preteky. Záver týždňa strávia na Filozofickej fakulte,“ doplnila Jurečková.

Dostali detské skriptá a indexy

Žiaci dostali k štúdiu špeciálne detské skriptá a indexy, po absolvovaní programu si prevezmú na slávnostnej promócii diplomy. Na Univerzite bez hraníc sa zúčastňuje 14 detí z detských domovov, pestúnskych a satelitných rodín Košického a Prešovského kraja a 34 detí z bežných rodín.

„Z minulých ročníkov Univerzity bez hraníc vieme, že deti nemajú jasnú predstavu o tom, ako prebieha výučba na univerzite a čím sa zaoberajú výskumní pracovníci. Vďaka prázdninovému týždňu strávenému na akademickej pôde získajú nielen všeobecný prehľad, ale aj pekné zážitky, je to pre ne príťažlivá prázdninová aktivita, pri ktorej sa aj čosi naučia,“ konštatovala Jurečková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM