Andrea Mesarčíková Rôzne

Ukončili projekt na zmiernenie následkov násilia na život detí a matiek

Mimovládna organizácia (MVO) Fenestra so sídlom v Košiciach ukončila realizáciu projektu Spoločne prekonáme dôsledky násilia.

Ako uviedla koordinátorka projektu Natália Krokavcová, realizovaný bol vďaka finančnej podpore Nadácie pre deti Slovenska v rámci programu Hodina deťom a Nadačného fondu ČSOB v Nadácii Pontis. „Projekt bol zameraný na zmiernenie následkov násilia na životy detí a žien, prostredníctvom prekonávania sociálnej izolácie, posilnenia, zlepšenia kvality života a zvýšenie dostupnosti pomoci a podpory pre ženy a deti,“ povedala Krokavcová.
Spresnila, že v rámci projektu sa zrealizovali dva podporné rekondičné pobyty, tri tvorivé dielne a realizovali sa aj spoločné stretnutia pre deti a mamy so zameraním na posilnenie ich vzájomného vzťahu. „Tvorivé dielne sme zrealizovali v spolupráci s organizáciami pôsobiacimi v Košiciach, akými sú materské centrum Haliganda, Tanečná škola Cassia Dance a Základná umelecká škola na Oštepovej ulici. Dielne viedli profesionáli z oblasti divadelného, tanečného a výtvarného umenia,“ doplnila koordinátorka akcie.
Deti a ich mamy zažili veľa nových zážitkov a skúseností počas oboch rekondičných pobytov. Mali možnosť rozvíjať svoje komunikačné zručnosti a vyskúšať si rôzne tvorivé aktivity. Pobyty sa stretli s pozitívnym ohlasom u detí a žien. Pre deti bola veľmi atraktívna možnosť nadviazať nové kamarátske vzťahy. Ženy – mamy ocenili možnosť výmeny skúseností a zážitkov spojených najmä s výchovou detí a dopadmi násilia.
„Tvorivé dielne poskytli deťom a matkám možnosť stráviť spoločný voľný čas pri tvorivých aktivitách. Vyskúšali si zaujímavé umelecké činnosti a dozvedeli sa zaujímavé informácie od lektorov, ktorí odborne zastrešovali tvorivé dielne,“ poznamenala ďalej Krokavcová.
Fenestra v rámci Poradenského centra poskytuje bezplatnú dlhodobú pomoc a podporu ženám a deťom, ktoré zažívajú rodovo podmienené násilie. „Pri poskytovaní pomoci, podpory a ochrany vychádzame z potrieb a skúseností žien a ich detí. Prostredníctvom programu vzdelávania, kampaní a internetu šírime myšlienku nulovej tolerancie násilia. Spolupracujeme na tvorbe stratégií, plánov a projektov na národnej a medzinárodnej úrovni,“ predstavila Krokavcová činnosť MVO.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM