Alexandra Kolínská Kultúra

Unikát po 60-tich rokoch čakania: V košickej ZOO sa vyliahli vzácne krokodíly!

Na toto odborníci čakali dlhé desaťročia. Nakoniec sa to podarilo práve v košickej zoologiockej záhrade! Vyliahli sa tu tri mláďatá krokodíla čelnatého.

Ilustračný obrázok k článku Unikát po 60-tich rokoch čakania: V košickej ZOO sa vyliahli vzácne krokodíly!
Zdroj: TASR

„Je to prvé rozmnoženie krokodílov v takmer 60-ročnej histórii slovenských zoologických záhrad,“ uviedol riaditeľ Zoo Košice Erich Kočner. Mláďatá sú umiestnené zatiaľ v odchovni. V prípade, že ich chov bude úspešný, obdivovať ich budú môcť neskôr aj návštevníci.

O potomstvo sa zaslúžil mladý chovný krokodílí pár pochádzajúci zo Zoo Jihlava. „Prvú znášku sme zaznamenali v roku 2013, keď samička zniesla štyri vajíčka. Teraz v roku 2014 zo šiestich vajíčok boli štyri oplodnené a z nich sa nám pred týždňom vyliahli tri mláďatá,“ priblížil riaditeľ Zoo. Vajíčka boli 85 dní v inkubátore, personál im musel denne venovať špeciálnu pozornosť.

Krokodíl čelnatý je ohrozený druh, v prírode žije v tropických oblastiach západnej a strednej Afriky. Rozmermi ide o menší druh, dospelé jedince dosahujú približne 1,5 – 1,7 metra. Jeho chov v ľudskej opatere je medzinárodne monitorovaný a koordinovaný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM