Správy

UNLP: Pacienti a návštevníci si môžu požičať knihy

Pacienti si môžu v čakárni Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach skrátiť čakanie na vyšetrenie čítaním kníh.

Ilustračný obrázok k článku UNLP: Pacienti a návštevníci  si môžu požičať knihy
Zdroj: pixabay.com

Pacienti si môžu v čakárni Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach skrátiť čakanie na vyšetrenie čítaním kníh. V uplynulých dňoch tam pribudol regál s knihami.

„Hlavnou myšlienkou je ponúknuť nami zozbierané knižné tituly, knihy vyradené z domácich zbierok prostredníctvom knižného regálu umiestneného v priestoroch nemocnice pacientom a návštevníkom, ktorí si ich budú môcť podľa vlastného výberu vybrať a bezplatne vziať,“ priblížila hovorkyňa UNLP v Košiciach Ivana Stašková.

Podľa jej ďalších slov ide o koncept overený v praxi, ktorý na Slovensku realizuje napríklad bratislavská organizácia Domov použitých kníh. „Tá zozbierané knihy distribuuje verejnosti prostredníctvom viacerých knižných miest, okrem iných aj v nemocnici na Šustekovej v Bratislave. Domov použitých kníh však na východnom Slovensku svoje aktivity nevykonáva,“ vysvetlila Stašková.

Ako doplnila, v Košiciach sa sformovala neformálna občianska iniciatíva s pracovným názvom Útulňa kníh, ktorá koncept verejných knižných regálov uviedla do života aj v UNLP. Regál sa nachádza v priestoroch polikliniky na Triede SNP na druhom poschodí.

Čo sa týka udržateľnosti projektu, aktivisti momentálne čakajú na vyhodnotenie grantu Nadácie Orange, ktorý by im finančnými prostriedkami mal pomôcť rozbehnúť aj vlastný web a logo. Aktivity však podľa nej plánujú realizovať aj v prípade, že v grante neuspejú.

„Takisto majú prisľúbenú pomoc od Verejnej knižnice J. Bocatia. Tá im bude poskytovať knihy, ktoré im ponúkajú darcovia, ale knižnica ich už neprijíma,“ dodala Stašková.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM