Zuzana Vajayová Rôzne

UPJŠ stratila akreditácie na ústavné právo či psychiatriu

Univerzite Pavla J. Šafárika (UPJŠ) v Košiciach odobralo ministerstvo školstva od decembra minulého roka akreditácie na osem študijných programov.

Išlo napr. o ústavné právo na Právnickej fakulte pre doktorandov, na Lekárskej fakulte to bolo doktorandské štúdium psychiatrie či bakalárske štúdium laboratórnych vyšetrovacích metód v zdravotníctve. Na Prírodovedeckej fakulte stratil akreditáciu magisterský program fyzikálna a chemická analýza odpadových materiálov, tiež informatická matematika.

Rektor košickej univerzity Ladislav Mirossay v reakcii pre TASR uviedol, že momentálne nevie o študentoch, ktorých by potrebovali umiestniť na inú univerzitu z dôvodu odňatia akreditácií. „Odoberanie a udeľovanie akreditácií prebieha permanentne.“

UPJŠ podľa rektora dostala pred pár dňami požiadavku na prevzatie študentov informatiky z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. „Možno onedlho budeme my žiadať o umiestnenie nejakých našich študentov inde,“ poznamenal rektor.

Akreditácie stratili okrem UPJŠ napr. aj bratislavské univerzity – najviac Univerzita Komenského (32) a Slovenská technická univerzita (11). Minister školstva Eugen Jurzyca vyhlásil, že univerzity odobratím práv na kvalite nestratili.

VŠ najčastejšie zoberú akreditáciu kvôli nedostatku odborných garantov študijných programov, tiež napr. pre nedostatočný výskum. Podľa hovorkyne ministerstva školstva Miriam Žiakovej ak vysoká škola (VŠ) stratí právo udeľovať akademický titul v určitom študijnom programe, nesmie naň prijímať nových študentov. „A je povinná zabezpečiť pre existujúcich študentov možnosť pokračovať v štúdiu podľa iného akreditovaného študijného programu rovnakého stupňa v študijnom odbore, ktorý je totožný s pôvodným, alebo ktorý je čo najbližší pôvodnému,“ dodala pre TASR. Ak to nie je možné, VŠ je povinná v spolupráci s ministerstvom hľadať také možnosti na iných školách.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM