Správy

UPJŠ v Košiciach sa umiestnila medzi najlepšími univerzitami sveta

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach patrí medzi 1250 najlepších univerzít sveta.

Ilustračný obrázok k článku UPJŠ v Košiciach sa umiestnila medzi najlepšími univerzitami sveta
Zdroj: TASR

Do rebríčka U.S. News – Best Global Universities Rankings sa UPJŠ dostala ako jedna z troch slovenských univerzít. Univerzita Komenského v Bratislave obsadila 511. miesto, UPJŠ v Košiciach 894. miesto a Slovenská technická univerzita v Bratislave 1065. miesto.

„Myslím si, že umiestnenie pre všetky tri slovenské subjekty v Best Global Universities je ocenením kvality ich vedeckého zamerania. Ranking je pripravovaný s cieľom ponúknuť americkým študentom, ale aj študentom celosvetovo, možnosť kvalitného výberu medzi univerzitami v USA a ďalšími 74 krajinami sveta,“ uviedol rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák.

Podľa jeho slov cenné je, že ranking sa vyslovene zameriava na kvalitu vedeckej produkcie, zohľadňuje 13 kritérií, z toho dve hodnotiace kritéria sú celosvetová a regionálna reputácia. „Ostatné kritériá zohľadňujú kvalitu publikačnej činnosti a ohlasov na publikácie, medzinárodnú spoluprácu za ostatných päť rokov,“ vysvetlil rektor.

„UPJŠ považuje za úspech, ak v našom systéme financovania existujú univerzity, ktoré dokážu konkurovať svetovým univerzitám. Ich postavenie je nad rámec zdrojov domáceho financovania a je odrazom rozvinutej medzinárodnej spolupráce, či účasťou našich vedeckých tímov vo významných vedeckých kolaboráciách. Anketa však naznačuje významné zaostávanie slovenských univerzít za univerzitami krajín V4. Je načase prijať systémové zmeny v podpore univerzít, ktoré ešte majú šancu zachytiť progresívne vedecké smery. Inak talentovaná mládež bude pokračovať v migrácii mimo priestoru slovenských univerzít, čo by bola obrovská škoda,“ skonštatoval Sovák.

Najlepšou univerzitou sveta je podľa rebríčka Harvard University, nasledovaná na druhom mieste Massachusetts Institute of Technology. Na tretej priečke sa umiestnila Stanford University. V top 10 je deväť univerzít z USA.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM