Zuzana Vajayová Rôzne

V ambulanciách košickej UNLP prežili pomerne pokojné sviatky

Pracovníci ambulancií Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice zažili pomerne pokojné vianočné sviatky.

Počet pacientov ošetrených bol skôr nižší ako obvykle a zdravotné problémy až na zopár tráviacich ťažkostí a rybacie kostičky zapichnuté v krku zväčša nesúviseli s Vianocami. „Najviac vianočných zranení zaznamenali počas Štedrého večera pracovníci Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku. V noci vyťahovali sedem kostičiek z vianočného kapra uviaznutých v krku a ďalší pacient s rovnakým problémom vyhľadal pomoc krčných lekárov na druhý deň ráno,“ uviedla hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová.

Dodala, že úrazoví chirurgovia zaznamenali hlavne drobné úrazy. Pracovníci ambulancie Kliniky úrazovej chirurgie UNLP na Rastislavovej ulici ošetrili počas uplynulých sviatočných dní menej pacientov než príde na ošetrenie v bežnej službe. „Počas Štedrého dňa ich bolo 31, na 1. sviatok vianočný 18 a 2. sviatok vianočný 38. Čerstvých zranení bolo málo, riešili sa hlavne preklady z iných nemocníc,“ doplnila hovorkyňa.

Na traumatologickej ambulancii oddelenia intenzívnej medicíny na Triede SNP ošetrili na Štedrý deň 40 pacientov, ktorí prišli na ošetrenie prevažne pre menšie bežné úrazy – 25. decembra ich bolo 46 a na Štefana 65. „Pomerne veľa bolo zranení pre športové aktivity, hlavne u detí, a v nočných hodinách boli početnejšie prípady poranených mladých ľudí v súvislosti s konzumáciou alkoholu,“ spresnila ďalej Oravcová.

Internisti riešili počas sviatkov hlavne problémy s vysokým krvným tlakom a tentoraz nezaznamenali veľa tráviacich ťažkostí, ani intoxikácií alkoholom. Pomoc na internej ambulancii Centrálneho prijímacieho oddelenia UNLP na Rastislavovej vyhľadalo počas vianočných sviatkov 67 ľudí.

,,Na internej ambulancii Oddelenia urgentného príjmu na Triede SNP ošetrili počas Štedrého dňa 28 pacientov a hospitalizovať museli troch. 25. decembra ošetrili 17 pacientov a deň nato 29. Väčšinu z nich trápil vysoký krvný tlak,“ uzavrela Oravcová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM