Zuzana Vajayová Rôzne

V centre mesta otvorila UPJŠ nové filozofické centrum Aristoteles

Chátrajúca budova v areáli bývalej Krajskej detskej nemocnice v Košiciach sa zmenila na hlavné centrum filozofie Univerzity P. J. Šafárika (UPJŠ).

Zrekonštruovanú budovu s názvom Aristoteles, v ktorej bude sídliť Filozofická fakulta, dnes na Moyzesovej ulici slávnostne otvorili. Nachádza sa v nej napríklad aj profesionálne vybavené televízne štúdio či fonetické laboratórium.

Rektor UPJŠ Ladislav Mirossay verí, že budova v centre mesta bude lákať mladých ľudí na štúdium. Jej pôvodné priestory boli opustené a v dezolátnom stave.

„Začali sme sa uchádzať o štrukturálne fondy Európskej únie, lebo to je jediný prostriedok v takom objeme, že sme schopní urobiť rozsiahle rekonštrukčné práce,“ uviedol rektor v rozhovore pre TASR. Na stavebnú časť išla čiastka 2,5 milióna eur, vybavenie stálo podľa Mirossaya približne rovnako.

Rektor je spokojný, že univerzita získala kúpou areálu historické priestory s veľkou hodnotou. „Sú v centre mesta, takže my zveľaďujeme centrum mesta tým, že to dávame do poriadku,“ zhodnotil. Na Filozofickej fakulte UPJŠ aktuálne študuje zhruba 2000 študentov.

Univerzita odkúpila pred rokmi celý areál, postupne v ňom rekonštruuje budovy, ktorých je osem. Vlani už otvorili historickú poslucháreň Lekárskej fakulty a univerzitnú filozofickú knižnicu. V areáli na Moyzesovej ulici tak sídli podľa rektora asi tretina školy. V jeho blízkosti má fakulta svoje ďalšie posluchárne.

Bývalý nemocničný areál bol už prázdny a vo fáze kupovania po nástupe Mirossaya do funkcie šéfa univerzity v roku 2007. S kúpou začal ešte bývalý rektor Vladimír Babčák.

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM