Zuzana Vajayová Rôzne

V Detskej fakultnej nemocnici otvorili nové oddelenie ORL

Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach dnes slávnostne prevzala symbolický kľúč od zrekonštruovaného Detského otorinolaryngologického oddelenia (ORL).

Celá rekonštrukcia stála bezmála 280.000 eur, z ktorej takmer 57.000 eur venovala spoločnosť McDonald's pros­tredníctvom svojej neziskovej organizácie Ronald McDonald House Charities (RMHC). Nové ORL oddelenie má sedem izieb a lôžkovú kapacitu maximálne pre 14 detí. Prvých detských pacientov prijme oddelenie v júni.

„Detské ORL oddelenie DFN v Košiciach je jediným oddelením svojho druhu na východnom Slovensku. Napriek tomu muselo viac než sedem rokov pracovať bez lôžkovej časti“, povedal riaditeľ DFN Peter Krcho. Tá bola uzavretá pre nedostatok vhodných a zrekonštruovaných priestorov potom, čo sa nemocnica v roku 2004 presťahovala na Triedu SNP a kde až začiatkom roka 2010 získala vlastné priestory.

„Ich rekonštrukcia bola pre nemocnicu finančne náročnou investíciou. Významnú pomoc však poskytli sponzori,“ spresnil Krcho. Vďaka tejto pomoci sa vybudovalo a zariadilo päť nadštandardných izieb pre matky s deťmi a tiež spoločenská miestnosť. Stavebné práce začali 22. novembra 2010 a rekonštrukcia detského ORL oddelenia bola ukončená začiatkom mája tohto roku.

Všetky nadštandardné izby v novom ORL oddelení majú vlastné sociálne zariadenia, namontované najmodernejšie lôžkové osvetľovacie rampy s možnosťou napojenia pacienta na medicinálne plyny a kyslík a sú vybavené špeciálnymi posteľami, spĺňajúcimi prísne medicínske a hygienické požiadavky. Tieto izby sú pripravené tak, aby v nich mohol svoje dieťa sprevádzať aj jeden z rodičov.

Potreba špecializovanej ORL pooperačnej starostlivosti ako aj denného sledovania a diagnostiky komplikovaných stavov boli dôvodom, prečo sa DFN napriek finančnej náročnosti a úspornému režimu, pustila do rekonštrukcie lôžkovej časti. „Na ORL oddelení vykonáme ročne v priemere 10.000 ambulantných vyšetrení. Napriek ťažkej prevádzkovej situácii sme operovali 600 detí, čo predstavuje 837 operačných výkonov,“ uviedol primár detského ORL oddelenia Andrej Koman. Ako dodal, z prevádzkových dôvodov pritom nemohli uspokojiť všetkých čakateľov na operačný výkon. Zlepšenie podmienok hospitalizácie detí preto s veľkými očakávaniami vítajú nielen rodičia, ale aj všetky zainteresované pracoviská DFN.

Otvorením lôžkovej časti Detského ORL oddelenia sa v DFN Košice rozšíria možnosti aj pre náročné operácie rôznych chorôb ucha, horných dýchacích orgánov, hltana a krku. Bude sa tiež môcť vykonávať aj dôkladnejšia diagnostika a rehabilitácia zmyslových orgánov sluchu a rovnováhy a ďalších špecifických ochorení dýchacieho ústrojenstva detí od novorodeneckého veku až po dospelosť.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM